Една от най-големите звезди в НБА поиска да смени отбора. Символът на Портланд Трейл Блейзърс Деймиън Лилард подаде молба за трансфер, след като не остана доволен от подсилването на отбора за новия сезон. 

Гардът винаги е твърдял, че иска да остане, но след като ще навърши 33 години съвсем скоро, искаше да се бори за титлата. Портланд обаче не размени третия си избор от Драфта за доказана фигура, а вместо това взе обещаващия Скуут Хендерсън, докато след началото на преговорите със свободнит агенти, задържа единствено Джерами Грант и това накара Лилард да поиска да напусне след 11 години в организацията. 

„Ние бяхме напълно категорични, че искаме Дейм да бъде при нас, но той ни уведоми, че предпочита да играе на друго място. Ние обаче искаме да печелим и ще направим всичко възможно да изпълним тази си цел, правейки най-доброто за отбора“ заяви генералният мениджър Джо Кронин. 

Лилард предпочита да премине в Маями, но варианти са още Бруклин, ЛА Клипърс, Филаделфия и дори Сан Антонио. Портланд ще търси добри млади играчи и избори от Драфта за него. 

Гардът бе избран под №6 през 2012 и се превърна в реализатор №1 в историята на Блейзърс, като изпревари Клайд Дрекслър. Миналият сезон бе най-добрият в кариерата му със средно по 32,2 точки и 7,3 асистенции на мач. С него в отбора Портланд спечели само 4 плейофни серии, като върхът бе финала на Запад през 2019-а. 

Сред другите новини в Лигата трябва да отбележим, че Ръсел Уестбрук ще остане в Клипърс срещу 7,8 милиона долара за 2 сезона. Лейкърс задържа Остин Рийвс за 4 години срещу 56 милиона, а Донте ДиВинченцо ще подсили Ню Йорк със заплата от 50 милиона за 4 сезона. Дилън Бруукс отива в Хюстън срещу 80 милиона за 4 години, а ЛаМело Бол преподписва с Шарлът за 5 сезона, като за това време може да прибере 260 милиона в зависимост от представянето си.