Жилей Жан се превърна в една от сензациите в световния бокс, макар и на 40-годишна възраст, след като нокаутира в два поредни мача Джо Джойс, за когото се твърдеше, че е един от малцината с шансове за детрониране на Тайсън Фюри и Олександър Усик от световния връх. Президентът на Queensberry Promotions – Франк Уорън, е на мнение, че китаецът е един от най-страховитите бойци в момента, а предложението на Еди Хърн за среща с Антъни Джошуа не би се осъществило, защото британецът има повод, да се притеснява.

„Жан заяви своето присъствие на световната сцена. Той е в топ 4 на тежка категория с онзи великолепен нокаут. Боксираше се изключително добре срещу един много способен и непобеден опонент, като Джо Джойс. Затова сега е сред най-добрите. Двубой с Джошуа би бил невероятен, но не смятам, че ще го рискуват срещу Жан“, каза Уорън пред talkSPORT.

„Ей Джей“ записа няколко срещи за възвръщане на самочувствието си, но все още мнозина гледат на него, като на бивш шампион, който няма шансове за завръщане на върха. „Големия взрив“ от своя страна е готов за първия си шампионски шанс, независимо от напредналата му възраст. Двамата с британеца имат история от Олимпийските игри в Лондон, когато си оспорваха титлата при аматьорите, но оттогава изминаха вече повече от 10 години, така че ще е интересно дали ще се стигне изобщо до преговори.

Жилей Жан официално е задължителен претендент на WBO за световната титла. Тя се държи от Олександър Усик, но установените правила за ротация между организациите гласят, че украинецът първо ще се изправи срещу Филип Хъргович за пояса на IBF, а едва след това идва ред на Световната боксова организация.

„Големия взрив“ обаче заяви недвусмислено, че предпочита да се изправи срещу Тайсън Фюри. Накъде обаче ще продължи, тепърва ще разберем.

Снимка: БГНЕС