При огромен медиен интерес и с редица запомнящи се изказвания премина първата официална пресконференция на Жозе Моуриньо като мениджър на Тотнъм. Специалния бе назначен да ръководи отбора преди ден, заменяйки уволнения Маурисио Почетино, а в събота му предстои и първото дерби като гост на Уест Хям. Португалецът се завръща към треньорската работа 11 месеца след уволнението си от Манчестър Юнайтед и заяви, че тя му е липсвала през последната близо година.

"От два дни отново мога да се усмихвам, но го правя и с малко тъга. Преди да започна да говоря, искам да кажа нещо за Маурисио. Той свърши чудесна работа и заслужава единствено поздравления. Този клуб винаги ще бъде негов дом, а това тренировъчно игрище ще бъде неговото тренировъчно игрище. Вратата в Тотнъм винаги ще бъде отворена за него. Сигурен съм обаче, че той отново ще намери щастието. Отново ще води голям отбор и че го очаква чудесно бъдеще", бяха първите думи на Моуриньо.

"От емоционална гледна точка аз съм спокоен, мотивиран и готов. Мисля, че и играчите се чувстват така. Тук съм, за да ги подкрепя. В живота се случва така, че не всичко се върти около даден човек, а около играчите и клуба му. Няма да повторя грешки, които направих в миналото. Вероятно ще направя нови. Не смятам, че сега съм по-готов от преди. Винаги съм бил готов", каза още Моуриньо

"Този отбор бе в ръцете на добър мениджър. Аз имам моите виждания, но е важно да запазим стабилността. Стилът на игра ще бъде много сходен с този, който отборът практикуваше досега. Разбира си, ще добавя детайли и детайлите са тези, които понякога правят разликата. Стилът на работа зависи най-вече от това каква е културата на съответния клуб и с какви футболисти разполага", обясни Моуриньо.

Той добави, че Тотнъм няма възможност да се бори за титлата през този сезон предвид огромното изоставане от лидера Ливърпул, но това може да се промени през следващия.

"Няма как да спечелим Висшата лига този сезон. През следващия, не казвам, че това ще се случи, но ще можем да опитаме. Тотнъм е клуб с огромен потенциал. Визията, която ми показа г-н Леви и играчите, които има в състава, бяха причината да избера да дойда тук", каза още Моуриньо и добави, че е готов да даде всичко от себе си.

"Винаги съм бил скромен. Дотолкова, че да мога да анализирам трезво кариерата си. Не само последната година, но всички проблеми и всички решения, които съм намирал. Основният извод, до който достигнах, бе да не търся вината в другите. Тази година почивка ми се отрази добре и научих много от работата си като телевизионен анализатор. Едно нещо обаче не се е променило. Не обичам да губя и когато губя, не съм щастлив. Затова е много важно да запазя контрол над емоциите си и увереност в собствените си възможности", допълни Моуриньо.

"Вечер, когато си лягам, спя с пижама на отбора, който водя. Аз съм човек на клубовете, на много клубове. Но винаги оставам смирен. Може би за вас медиите е проблем, че не го разбирате. Но да бъда смирен е част от моята същност. Най-добрият подарък, който получих, са играчите, с които имам възможност да работя тук. Не мисля, че Тотнъм се нуждае от нови попълнения. Познавам тези играчи, но трябва да ги опозная още по-добре. Някои от тях опитвах да взема в други отбори, които съм водил, а за някои дори и не пробвах, защото знаех колко трудно би било това", завърши Моуриньо.