Самопровъзгласилата се за най-добра лига в света, натъпкана с още по-тлъсти пачки от Sky и BT TV, днес има повече пари отвсякога. Английската Висша лига е игрището на богатите и известните - и не само на терена. Докато на звездите в шоуто плащат царски, тези, които притежават клубовете, са наистина царе. 

"Манчестър Сити" обяви свежа инвестиция от порядъка на 265 млн. паунда (над €3,710 млн.) от Китай, но парите, които се наливат в топ елита на Англия, са много повече. Общо 50,57 милиарда паунда (над €70,8 милиарда) притежават мъжете и жените, владеещи 20-те клуба от английския елит. 

Китай все още е страна, която е слабо представена във Висшата лига на Англия, но закупуването на 13% от "Манчестър Сити" може да павира пътя за повече вложения от Далечния изток до английския елит. А тъй като парите от тв сделките нарастват всеки сезон, никога не е имало повече средства в този спорт, или повече причини да попаднеш в Премиършип... и да останеш там. Кои собственици на клубове обаче могат да се изфукат с най-тлъстите кесии? 

Собственик на отбора на "Норич" е семейството на Дилая Смит и Майкъл Уин Джоунс с капитал от 23 млн. паунда (€32,2 млн.). Най-известната готвачка по британската телевизия, заклет фен на Канарчетата, и нейният съпруг Майкъл бяха поканени да инвестират в клуба от "Кероу Роуд" в трудни финансови времена.

Семейство Морган пък владее "Суонси", с 32 млн. паунда (€44,8 млн.). Предприемачът Морган и съпругата му основават успешна пътна агенция през 1992 г. и 7 г. по-късно я продават на гиганта "Томсън". Относително подцененият собственик Морган попада в светлината на прожекторите през януари 2013 г., когато неговият син Чарли, тогава на 17 г. и събиращ топките в мачовете на отбора, бе изритан от звездата на "Челси" Еден Азар.

Бен Кенрайт пък е владетелят на "Евертън" с 33 млн. паунда (€46,2 млн.). Той натрупа пари като театрален продуцент в Уест Енд. Но е далеч по-малко аплодиран в "Евертън", където феновете редовно критикуват неговата неохота за инвестиции в клуба и упоритата му сдържаност да го продаде на по-богат благодетел.

Собственик на "Уест Бромич" е Джеръми Пийс с 50 млн. паунда (€70 млн.). Виден счетоводител, брокер и банкер, Пийс проби в света на бизнеса, преди да влезе в борда на Дроздовете през 2000 г. Пийс бе известен със скъперническата финансова рамка, в която скова "Уест Бром", но поотпусна хватката си след назначаването на Тони Пюлис за мениджър, сред продължаващите спекулации, че ще продава клуба.

Собственикът на "Борнемут" Максим Демин има 100 млн. паунда (€140 млн.). Известен е най-вече с факта, че не е известен, Демин е тихият и незабележим спонсор зад приказната история на "Борнемут". Руският бизнесмен стана съсобственик на Черешките през 2011 г., след което отборът излетя като метеор към Премиършип.

Босът на "Уотфорд" Джампаоло Поцо е натрупал 120 млн. паунда (€168 млн.). Италианският бизнесмен е част от фамилията, която притежава три елитни футболни клуба - "Удинезе", "Гранада" и "Уотфорд". Често критикуван за далавери с играчи между трите клуба, Поцо издигна Стършелите до Висшата лига и яко се изръси през лятото на 2015 г.

Собственик на "Кристъл Палас" е консорциумът CPFC2010, с капитал от 398 млн. паунда (€557 млн.). Фактически собственици са четирима местни бизнесмени и фенове на Орлите, предвождани от маркетинговия експерт Стив Париш. Четиримата фенове спасиха "Палас" от администрация през 2010 г., след като договориха сделка с кредиторите. 

Гласовитият Париш редовно общува със запалянковците на клуба чрез социалните медии. Освен него в консорциума са също Стив Браует, експерт по виното, Мартин Лонг, собственик на "Чърчил иншуърънс" и Джеръми Хокинс, експерт по инвестициите. Скоро към четиримата могат да се присъединят американските инвеститори Джош Харис и Дейвид Блицтър, собственици на хокейния отбор "Ню Джърси Девилс" и баскетболния "Филаделфия 76", с готовност да купят дял от клуба.

Начело на „Астън Вила” с 640 млн. паунда (€896 млн.) е американският предприемач Ранди Лърнър. Той проби в бизнес средите с различни инвестиционни фирми, преди да получи футболния клуб „Кливлънд Браунс” през 2002 г., когато баща му Ал почина. Четири години по-късно Лърнър купи акциите на Дъг Елис в „Астън Вила”, след което отборът разцъфтя под ръководството на Мартин О'Нийл. През май 2014 г. Лърнър обяви продажбата на клуба, но все още не намира купувач.

Дейвид Съливан е начело на „Уест Хем” с 850 млн. паунда (€1,19 млрд.). Заедно с партньора си в тъмни далавери Дейвид Голд . Съливан тури ръка на „Уест Хем” през 2010 г., придобивайки 50% от акциите на клуба заедно с Карън Брейди като заместник председател. Прочут като "крал на порноиндустрията", Съливан успя да договори и новия дом на Чуковете – „Олимпийският стадион” – от началото на сезон 2016. 

Семейство Коутс владее „Стоук сити” с 925 млн. паунда (€1,3 млрд.). Питър Коутс се издигна с изгряването на букмейкърската къща Bet365, като самият той беше главен акционер в клуба преди това. Под ръководството на фамилията „Стоук” се изкачи в Премиършип и участва в еврокампания през 2011-12 г.

Джон Хенри е баровецът на „Ливърпул” с капитал от 1 млрд. паунда (€1,4 млрд.). Преуспяващ собственик на спортни клубове в САЩ, Хенри и „Фенуей спортс груп” станаха нарицателно име по тези брегове, след като поеха "червените" през 2011 г. Без да му мигне окото, Хенри уволни клубната легенда Кени Далглиш през 2012 г. и назначи Брендън Роджърс въпреки многобройните протести на феновете. На офертата на „Арсенал” за Луис Суарес – 40 милиона+1 паунд, той реагира с нашумялата фраза „Каква трева пушат там?”.

Собственик на „Лестър” е Вишай Шривадханапрабха с 1,4 млрд. паунда (€1,96 млрд.). Основателят на „Кинг пауър дюти фри” купи „Лестър” през август 2010 г. Сега председател заедно със сина си Аяват, вице президент, той изкачи Лисиците отново в Премиършип, преди скандално да уволни треньора Найджъл Пиърсън в навечерието на сезон 2015/16. 

Швейцарката Катарина Либхер пък води „Саутхемптън” със семейно богатство от 1,9 млрд. паунда (€2,7 млрд.). Тя стана публична фигура, след като през 2010 г. пое юздите от баща си Маркус, който внезапно почина от инфаркт. Недолюбвана през 2014 г. след продажбата на куп звезди, тя стопли отношенията си с феновете след привличането на Роналд Куман като треньор и впечатляващият сезон 2014/15 във Висшата лига. 

Собственик на „Съндърланд” е Елис Шорт с 2,4 млрд. паунда (€3,36 млрд.). Ирландско-американският бизнесмен Шорт основа частния фонд „Килдеър Партнърс”, преди да купи акциите на Черните котки през 2008 г. Тимът на четвъртия американски собственик във ВЛ досега изважда голям късмет, но днес е съвсем близо до изпадане. 

Семейство Глейзър управлява „Манчестър Юнайтед” с 3 млрд. паунда (€4,2 млрд.). Те купиха акции през 2003 г. и след две години маневриране успяха да установят пълен контрол над клуба. Абсолютно непопулярни сред феновете – някои от които се отделиха и образуваха свой клуб "Юнайтед ъв Манчестър", тяхното реноме още повече падна покрай многобройни рефинансиращи машинации, с които печелят пари, но обременяват клуба с дългове. Малкълм Глейзър почина на 85 г. през 2014 г., но смъртта му не предизвика никакви промени в управлението на клуба със синовете му Джоел и Аврам. 

Майк Ашли поръчва музиката в „Нюкасъл” с 3,5 млрд. паунда (€4,9 млрд.) лично богатство. Той натрупа пари чрез фирми за продажби на спортни стоки. Лъсна на първите страници през 2007 г., когато купи 41% от дяловете на „Нюкасъл”, като налапа и контролния пакет, след като президентът Фреди Шепърд напусна през 2007 г. Ашли бе подложен на свирепи критики заради липсата на амбиции, неохотата му да инвестира и да комуникира с феновете. 

С 4 млрд. паунда (€5,6 млрд.) лично имане Стан Крьонке върти волана на „Арсенал”. Американският предприемач влезе в борда на Артилеристите през 2008 г. Три години по-късно увеличи дяла си на 63%, след като купи акциите на Дани Фицман и лейди Найна Брейсуел-Смит. Крьонке дава рядко интервюта, но редовно вдига цените на билетите и абонаментите, с което още повече вбесява феновете.

Джо Люис владее „Тотнъм” с 4,9 млрд. паунда (€6,9 млрд.). Британският милиардер, живеещ на Бахамите, натрупа пари от обмяна на валута. Люис е главен инвеститор в „Тависток груп”, която пък притежава няколко концерна, включително „Тотнъм”. Люис е един от най-богатите хора в света, като „Форбс” го класира 10-и сред най-богатите британци за 2014 г. 

Естествено, собственик на „Челси” е Роман Абрамович с 5,3 млрд. паунда (€7,42 млрд.), натрупал състояние от нефт, стомана и минна промишленост в родната Русия. Придобивайки „Челси” за 400 млн. паунда (€560 млн.) през 2003 г., Абрамович промени завинаги пейзажа на английския футбол. Известен както с навика си да уволнява, така и със сдържаната си природа, Абрамович рядко дава интервюта. След взривния ранен период в английския елит, завръщането на Жозе Моуриньо изглежда го е поукротило и може би предстои една по-стабилна ера. 

Най-богат е владетелят на „Манчестър Сити” – Мансур бин Зайед Ал Наян с 20 млрд. паунда. Купувайки клуба за 200 млн. паунда през 2008 г., шейх Мансур от Абу Даби направи от „Сити” за една нощ най-богатият клуб във футболната история на Европа. Като президент на „Абу Даби Юнайтед груп” Мансур привлече на „Етихад” най-ярките суперзвезди в света. Тази инвестиция донесе на клуба две титли в шампионата и няколко кампании в ШЛ, което не е достатъчно за аспирациите на собствениците. Е, сега Мансур може да разчита и на свежата китайска инвестиция след сделка за продажбата на 13% от клуба на холдинга „Чайна медиа капитъл” срещу 265 млн. паунда.

Материал на вестник "7 дни спорт"