Илкай Гюндоган е голям талант, който е преследван от голям малшанс. Поне на тази мисъл навежда поглед към медицинското му досие. Той пропусна Мондиал 2014 заради тежка травма в гърба, заради която не игра 14 месеца, а търсенето на лек го отведе чак на п-в Крим.

Тази пролет пък пострада при игра на баскетбол в Борусия Д и окапа за Евро 2016 заради операция на капачката на коляното. "Контузиите ми не бива да се драматизират, но е вярно, че в един момент казах, че се съмнявам дали ще върна старото си ниво - признава Гюндоган.

- Не съм се съмнявал през цялото време. Но съмненията са напълно човешки неща, има ги в много професии и ситуации от живота. Затова и съмненията не са драма. Драмата бяха 14-те месеца извън терена. Те промениха гледната ми точка за играта".

Преди грешните пасове и лошите мачове ми влияеха. А сега се опитвам да гледам само напред. И да се лекувам няколко седмици, няма да е драма. Опитвам се да мисля само за мига, максимум за 1-2 седмици напред, а не както ще става през декември или януари."