Мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола излезе на политическата сцена. Вчера 46-годишният футболен спец държа пламенна реч пред около 40 000 каталунци на знаковия площад в Барселона под хълма Монжуик.

Роденият в каталунското градче Сантпедор и станал легенда в местния футболен клуб Барселона - Пеп Гуардиола, призова хората да гласуват на референдума за отделяне на автономната област от Испания.

Каталунското правителство определи дата 1 октомври за провеждане на вота, независимо, че властите в Мадрид го обявиха за противоконституционен. 

 "Ще гласуваме, дори и Испания да не ни разреши. Няма друг път, единственият начин е да гласуваме“, извика Пеп пред тълпата.

„Демократичните режими в Европа и по света стоят зад нас, защото ние защитаваме правата си на свобода, политическо изразяване и на глас“, добави настоящият мениджър на Манчестър Сити.

Конституционният съд не позволява референдума, защото изходът от него засяга цяла Испания и всички испанци, а не само каталунската област. Според последните социологически проучвания 73% от каталунците подкрепят референдума и отделянето на областта от испанската държава.

Самият Гуардиола не е първият футболен човек, свързан с Барселона, който се обявява в подкрепа на отделена и независима Каталуния. Сред поддръжниците на идеята е и българската легенда Христо Стоичков.