Шампионът Манчестър Сити постигна пета поредна домакинска победа във Висшата лига, след като в мач от 9-ия кръг разби с 5:0 Бърнли.

Така "гражданите" продължиха със 100%-ия си домакински успех от началото на сезона и се завърнаха на 1-то място. Възпитаниците на Пеп Гуардиола вече имат 2 точки преднина пред Челси, който по-рано направи 2:2 с Манчестър Юнайтед на "Стамфорд Бридж". По-късно Ливърпул може да се изравни със Сити на върха, ако победи Хъдърсфийлд като гост.

В игра за шампионите се завърна звездата им Кевин Де Бройне. Той се появи на терена през втората част при резултат 3:0, за да трупа игрова практика. Иначе Давид Силва се отличи с две асистенции. Първата беше към Серхио Агуеро, който откри резултата в 16-ата минута. След това испанецът подаде и на Бернардо Силва (54) за 2:0. Само 120 секунди по-късно Фернандиньо покачи след страхотна тупалка, а в края Рияд Марез и Лерой Сане също се разписаха. 

В следващия кръг Сити гостува на Тотнъм, но преди това има и визита на Шахтьор Донецк в Шампионска лига. Бърнли пък приема Челси.


Голямата новина преди мача беше свързана с Кевин Де Бройне. Белгийският национал е възстановен след тежката контузия в коляното и попадна в групата за първи път от победата над Арсенал с 2:0 на старта на сезона във Висшата лига.

Той обаче остана резерва заради липсва на игрова практика. В средата на терена Пе Гуардиола заложи на Фернандиньо, Давид Силва, Бернардо Силва, Рияд Марез и Лерой Сане. Последните трима действаха зад голямата звезда Серхио Агуеро.

Сам Воукс поведе атака на Бърнли, подпомаган от Джеф Хендрик. По крилата за гостите играха Аарън Ленън и Йохан Гудмундсон. На вратата застана Джо Харт, който има над 250 мача за Сити във Висшата лига. Той беше посрещнат с овации на "Етихад".

<iframe src="https://cc.sporttube.com/embed/cgkCCCG" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Началото на мача не оправда предварителните очаквания и Бърнли погледна смело към Едерсон. Още в началото Сам Воукс засече с глава, но над вратата. Домакините отговориха с добра атака, при която Лерой Сане намери Серхио Агуеро, но и неговият мерник изневери.

После Харт спаси удар от непосредствена близост на Кун, но след малко повече от четвърт час игра аржентинецът се разписа. Той получи пас на границата на вратарското поле от Давид Силва и с едно докосване откри резултата – 1:0 за Сити! Това беше 20-а асистенция на испанеца към Агуеро във всички турнири и 6-и гол на нападателя от началото на сезона на Острова. 

<iframe src="https://cc.sporttube.com/embed/8hkCCCG" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

След попадението "гражданите" изцяло поеха инициативата и владеха топката в 72% от времето за първите 45 минути. И до края Давид Силва можеше да се разпише с великолепен прехвърлящ изстрел, но сантиметри го разделиха. По-късно Рияд Марез се подигра с Чарли Тейлър, но не успя да затрудни Харт. 

<iframe src="https://cc.sporttube.com/embed/thkCCCG" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

После вратарят спаси удар с глава на Давид Силва, а при добавката Агуеро не успя да вкара пред опразнената врата, макар и от малък ъгъл. Само за 120 секунди след почивката шампионите убиха всякаква интрига. В 54-ата минута Давид Силва асистира за втори път в срещата. Сане падна в наказателното поле и футболистите на Бърнли протестираха, че няма дузпа.

През това време испанецът от аутлинията намери Бернардо Силва, който с мощен шут матира Харт за 2:0! В 56-ата минута Сане центрира от корнер, топката беше изчистена и Фернандиньо с бомбено изпълнение покачи на 3:0 за домакините! След това дойде дългоочакваният момент и Де Бройне влезе в игра.

До края и Рияд Марез се разписа след чудесен удар в горния ъгъл на вратата. В 90-ата минута и Сане беше точен с удар по земя след подаване на Менди. 

<iframe src="https://cc.sporttube.com/embed/0hkCCCG" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Манчестър Сити – Бърнли 5:0 

Голмайстори: 1:0 Агуеро (16), 2:0 Б. Силва (54), 3:0 Фернандиньо (56), 4:0 Марез (83), 5:0 Сане (90)

Манчестър Сити: Едерсон, Компани, Стоунс, Лапорт, Менди, Фернандиньо, Давид Силва (75-Фодън), Марез, Бернардо Силва (58-Де Бройне), Сане, Агуеро (66-Жесус)
Мениджър: Пеп Гуардиола

Бърнли: Харт, Лоутън, Тарковски, Мий, Тейлър, Гудмундсон, Дефур (75-Барнс), Корк, Ленън (69-Уестууд), Хендрик, Воукс (69-Ууд)
Мениджър: Шон Дайк

Манчестър, ст.: "Етихад"
Съдия: Джон Мос
Жълти картони: Компани, Сане (Сити); Корк, Хендрик (Бърнли)

<iframe src="https://cc.sporttube.com/embed/uhkCCCG" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>