Кристъл Палас шокира шампиона Манчестър Сити, след като го победи с 3:2 на неговия „Етихад“ и така свърши огромна услуга на Ливърпул. 

Гол-шедьовър на Андрос Таунзънд помогна на Орлите да спечелят и да оставят Червените от Мърсисайд с 4 точки преднина. Джефри Шлуп и Лука Миливойевич от дузпа също се разписаха за гостите, които показаха отлична оргнизация в защита. 

Поражението бе второ за сезона за Гражданите, които ще последнат Коледа в  доста лошо настроение, тъй като останаха с 44 точки. Лондончани пък имат 18 и гледат нагоре в класирането. 

Пеп Гуардиола направи 2 промени от победата над Евертън в миналия кръг, като Джон Стоунс и Рахийм Стърлинг стартираха вместо Фернандиньо и Риад Марез, като защитникът бе пратен в средата на терена, както срещу Лестър. Кевин Де Бройне и Серхио Агуеро отново останаха на пейката. За гостите се завърнаха Джеймс Томкинс и Уилфред Заха. 

Домакините натиснаха още от началото и след центиране на Стърлинг отдясно, капитанът Делф стреля от въздуха, но вратарят Висенте Гуаита се справи и изби топката над гредата. 

Орлите отговориха с пробив на Уилфред Заха, който обаче падна лесно в стремежа да спечели свободен удар, но получи единствено мощни освирквания от трибуните. В 10-ата минута Мамаду Сако подари топката на Гюндоган, който намери Бернардо Силва, а той от своя страна подаде на Лерой Сане, който обаче стреля встрани. 

Доминацията на Гражданите продължи, без обаче те да бъдат достатъчно прецизни пред вратата на съперника. В 27-ата минута все пак това се промени. Делф центрира отлично, който на далечната греда засече с глава и даде аванс на шампионите. 

Всичко изглеждаше наред за домакините, които обаче да бъдат шокирани много бързо. В 33-ата минута Заха атакува Лапорт вдясно, след което топката бе отбита към Таунзънд. Той намери Шлуп, който нахлу в наказателното поле и макар и да бе изтласкан встрани, стреля много добре и отбеляза за 1:1. 

А докато домакините се усетят те се оказаха дори изоставащи, а попадението на Орлите бе меко казано шедьовър! След свободен удар защитата на Гражданите не се справи добре, Гюндоган успя да избие с глава малко по-напред, но прати топката право на крака на Таунзънд, който с феноменален удар от въздуха я заби под гредата! Фантастичен гол и 2:1 за Палас!

В минутите до почивката Небесносините не успяха да изравнят, въпреки опитите си и няколкото корнера, които изпълниха и така след нея трябваше да правят сериозен обрат. 

Малко след паузата Гуардиола логично пусна Агуеро на мястото на Отаменди, но скоро след това Палас атакува, Таунзънд стреля в гредата с глава, след което Уокър спъна стигналия пръв до топката Макс Майер. Дузпа за гостите! Миливойевич не остави шанс на Едерсон – 3:1 и феновете на Сити бяха ужасени. 

Положението за домакините бе крайно неприятно и те се хвърлиха напред, но чистите положения липсваха. Лапорт и Гюндоган пробваха късмета си отдалеч, но без успех. Марез също влезе на мястото на Стърлинг. 

Сане стреля в гредата от свободен удар в 76-ата минута и този път късметът не бе на страната на Ман Сити. Като цяло обаче, домакините не бяха достатъчно остри в действията си пред вратата на съперника, действаха припряно, а и гостите бяха добре организирани в защита. 

В 85-ата минута обаче, шансовете на шампионите се върнаха, макар и след случаен гол. Де Бройне опита центриране отдясно, но топката прехвърли Гуаита и се оплете в мрежата, намирайки далечния ъгъл. Феновете на домакините се вдъхновиха. 

Последва серия центрирания и разбърквания, които обаче не донесоха изравняване. В добавеното време Жезус стреля с глава, но за късмет на гостите, прати топката над вратата и това бе всичко! Палас постигна впечатляваща победа. 

Манчестър Сити – Кристъл Палас 2:3
 
1:0 Гюндоган 27
1:1 Шлуп 33
1:2 Таунзънд 35
1:3 Миливойевич 52
2:3 Де Бройне 85
 
Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Стоунс, Отаменди (49 Агуеро), Лапорт, Делф (63 Де Бройне), Гюндоган, Б. Силва, Стърлинг (69 Марез), Сане, Жезус
Кристъл Палас: Гуаита, Уан-Бисака, Томкинс, Сако, Ван Аанхолт, Миливойевич, Маккартър, Майер (95 Пънчън), Шлуп, Таунзънд, Заха (88 Аю)