Манчестър Сити продължава да притиска Ливърпул и измести Червените от върха във Висшата лига. 

Гражданите спечелиха гостуването си на Евертън с 2:0 в изнеглен мач и се изравниха по точки с мърсисайдци. 

И двама тима имат по 62, но Небесносините са с 6 гола по-добра голова разлика и така поне временно шампионите са лидери, макар и с мач повече от съперника. 

Хората на Пеп Гуардиола не създадоха много положения, но като цяло контролираха двубоя на „Гудисън Парк“ като стигнаха до успеха с голове на Аймерик Лапорт и Габриел Жезус в края. Освен това Карамелите потвърдиха, че не са във форма, като не направиха много неща в атака и логично загубиха за 7-и път в 10 мача и остават с 33 точки. 

В състава на Евертън Ричарлисон остана резерва за сметка на Бернард. Калвърт-Люин пък водеше нападението вместо Ченк Тосун. Джонджо Кени и Лука Дин стартираха в отбрана. 

За гостите Серхио Агуеро запази мястото си в атаката, но Кевин де Бройне и Рахийм Стърлинг бяха заменени от Джон Стоунс и Лерой Сане. Гюндоган бе в средата на терена, а и двамата Силва – Давид и Бернардо, също започнаха. 

Гражданите очаквано започнаха активно и още в 3-ата минута Сане получи шанс, след като остана непокрит, но прати топката покрай вратата. Карамелите опитваха да бъдат добре организирани и последваха по-спокойни минути, в които Сините не успяваха да застрашат вратата на съперника. 

Ман Сити оставаше по-опасния тим и в 16-ата минута Аймерик Лапорт пропусна да вкара след корнер, когато от чиста позиция с глава, стреля неточно. Малко по-късно Давид Силва намери непокрития Гюндоган, който от 3-4 метра стреля в напречната греда и това бе сериозен късмет за домакините. 

Небесносините започнаха да взимат предимство, но отново последно период без чисти ситуации, което за Сити бе доста необичайно. Евертън продължаваше да бъде недостатъчно прецизен в последната третина от терена, но в средата играеше добре. В 41-ата минута след корнер Курт Зума се размина с едно подаване. 

Малко преди паузата от Сити поискаха дузпа, след като Андре Гомес сякаш настъпи Давид Силва около границата на наказателното поле и го прати на земята, но Крейг Поусън не отсъди такава. Контактът обаче бе извън пеналта и поне свободен удар за гостите трябше да има. 

В крайна сметка обаче, гостите поведоха в добавеното време на първата част и това бе огромен удар за домакините. Давид Силва центрира от свободен удар и Аймерик Лапорт се разписа с глава за 0:1!

Втората част започна с тежък сблъсък между голмайстора и Уолкот, но и двамата успяха за продължат, въпреки краткото прекъсване на играта. Евертън опита да отговори и Гей накара Едерсон да се намесва. Пикфорд обаче, също трябваше да се справя с удар по диагонала на Сане.  

В 58-ата минута Агуеро бе близо до нов гол, когато при една ситуация опита атрактивна задна ножица, когато Пикфорд не бе на мястото си, а топката мина много близо до близката греда. 

Грешка в отбраната на гостите даде шанс на Уолкот, с който обаче Едерсон се справи. Гражданите имаха инициативата, но не можеха да бъдат спокойни само при един гол аванс и това оставаше Евертън в мача още повече, че гостите не бяха достатъчно настойчиви в нападение. 

В 83-ата минута късметът покри Ман Сити. Ричарлисон притисна Уокър и успя да пресече подаването му към съотборник, но за радост на гостите Едерсон внимаваше и стигна пръв до топката.  

Реферът даде 7-минутно продължение, но и то не беше достатъчно на домакините да стигнат до гол. В последните секунди Габриел Жезус гарантира триумфа изведен сам срещу вратаря и това означаваше, че Манчестър Сити  отново е на върха във Висшата лига. 

Евертън – Манчестър Сити 0:2
 
0:1 Лапорт 45+2
0:2 Жезус 97
 
Евертън: Пикфорд, Кени, Кийн, Зума, Дин, Гей, Гомес (64 Сигурдсон), Уолкот (79 Тосун), Дейвис, Бернард (73 Ричарлисон), Калвърт-Люин
Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Стоунс, Отаменди, Лапорт, Фернандиньо, Гюндоган, Д. Силва (89 Де Бройне), Б. Силва, Сане (60 Стърлинг), Агуеро (79 Жезус)