Манчестър Сити е новият-стар шампион на Англия! „Гражданите” защитиха титлата си, след като в мач от последния 38-и кръг победиха Брайтън с 4:1 при визитата си.

По този начин отборът финишира шампионата с актив от 98 точки и завършва на точка пред втория Ливърпул.

„Чайките” от своя страна завършват на 17-ото място с актив от 36 точки и отборът ще играе и през следващия сезон във Висшата лига.

Днешният триумф е исторически за Сити, тъй като отборът за първи път в своята история печели в два поредни сезона титлата.

Отборът вече шест пъти е триумфирал в Първа дивизия на Англия/Висша лига, като първият му трофей от модерната история е от сезон 2011/12.

„Гражданите” вече имат два трофея за този сезон, след като спечелиха и Купата на Лигата, а след броени дни ще се изправят срещу Уотфорд на финала за ФА Къп на „Уембли” и могат да направят требъл.

В 27-ата минута Мъри с глава даде аванс на домакините, но минута след това Агуеро изравни.

В 38-ата минута Лапорт бе точен за обрата в полза на гостите. В 63-ата минута Марез също се разписа, за да "убие" каквато и да било интрига в мача. В 72-ата минута Гюндоган вкара последното попадение.


Срещата започна интензивно още от първата минута, но през първите минути фрапантни положения на практика почти нямаше.

Все пак обаче „чайките” започнаха в минутите след 20-ата да поглеждат към вратата на своя противник.

Изненадата стана факт в 27-ата минута, когато Мъри засече с глава центриране на Грос от корнер и даде аванс на домакините.

Отборът на Гуардиола обаче реагира като ужилен и минута след това изравнителният гол вече бе факт.

Агуеро от близка дистанция прокара топката между краката на вратаря останал сам срещу него и в крайна сметка възстанови статуквото.

Сити стигна и до още едно попадение с което направи обрата в мача пълен, а то бе дело на бранителя Лапорт в 38-ата минута.

Той засече прекрасно центриране от корнер на Марез и не остави шансове на противниковия тим да реагира.

Второто полувреме започна с добро темпо и цялата интрига в този мач бе „убита” в 63-ата минута, след като Марез също се разписа.

Той отправи страхотен удар от границата на наказателното поле и не остави шансове на противниковия вратар да реагира.

В 72-ата минута Гюндоган вкара прекрасен гол от фаул малко преди дъгата и увеличи аванса на гостуващия тим.

До самия край на срещата така и нямаше повече попадения и резултатът се запази, а Сити стигна до титлата. 

Брайтън – Манчестър Сити 1:4
1:0 Мъри 27
1:1 Агуеро 28
1:2 Лапорт 38
1:3 Марез 63
1:4 Гюндоган 72

Брайтън: Райън, Дъфи, Дънк, Бернардо, Салтор (83 - Монтоя), Кнокърт, Каял, Бисума, Джаханбакш (67 - Локадия), Грос, Мъри (68 - Андоне)

Манчестър Сити: Едерсон, Лапорт, Компани (86 - Отаменди), Зинченко, Уолкър (88 - Данило), Силва (78 - Де Бройне), Гюндоган, Бернардо, Марез, Стърлинг, Агуеро