Ман Ситу удари с 2:0 Шахтьор в Украйна и започна победно тазгодишното си участие в групите на Шампионската лига. Головете за "гражданите" набутаха Рияд Марез (24) и  Илкай Гюндоган (38).

В друг двубой от тази група "С" Динамо Загреб направо се подигра с Аталанта и разгроми италианците с 4:0.

Иначе срещата в Украйна премина под диктовката на Ман Сити. Англичаните изцяло владееха инициативата, създадоха половин дузина положения, вкараха две попадения и заслужено си взеха мача и трите точки.

Така Сити поне частично се реваншира пред феновете си за издънката преди дни срещу Норич във Висшата лига. Трябва да се отбележи, че бившият нападател на ЦСКА Жуниор Мораеш отново игра за Шахтьор, но направи непростими пропуски. 


Сити започна атакуващо мача и можеше да вкара още с първото си положение. Тогава Де Бройне центрира от фаул, но Родри не се възползва и с глава пропусна да опъне мрежата.

Последваха нови мощни атаки на гостите, но с пропуски се отчетоха Жезус и Де Бройне. В 23-ата минута Гюндоган намери отлично Жезус, който залъга защитник на Шахтьор, но се замота и бе блокиран.

Минута по-късно Сити заслужено вкара. Тогва Гюндоган прати топката в гредата след удар от пеналта, но Марез бе най-съобразителен и на празна врата направи 0:1.

Домакините можеха да вкарат скоро, но Жуниор Мораеш останал сам Едерсон не успя да го преодолее. Шахтьор вместо да изравни получи нов гол.

Англичаните сътвориха страхотна комбинация, при която Родри пусна към Марез, който продължи към Гюндоган, а той едва не скъса мрежата за 0:2.

В края на полувремето нови пропуски за момчетата на Пеп Гуардиола направиха Де Бройне и Марез. Секунди преди почивката пък за втори пък Жуниор Мораеш се озова сам срещу Едерсон, но отново се издъни и не можа да вкара.

Второто полувреме започна с нов шанс пред Мораеш, но и този път не се стигна до попадение. В 53-ата минута Сити отговори с греда на Стърлинг.

След час игра Стърлинг намери отлично Гюндоган, който излезе сам срещу Пятов, но вратарят отрази. Три минути по-късно "гражданите" вкараха за трети път, но попадението бе отменено поради засада.

В 76-ата минута резултатът стана класически. Сити сътвори бърза контра, при която Де Бройне намери Жезус и той технично вкара за 0:3. До края не се стигна до нов гол и така англичаните стартираха победно в Шампионската лига.

Шахтьор - Ман Сити 0:3

Голмайстори: 

0:1 Рияд Марез (24)
0:2 Илкай Гюндоган (38)
0:3 Жезус (76)

Шахтьор Донецк: Пятов, Болбат, Кривцов, Матвиенко, Исмаили, Марлос, Патрик, Степаненко, Соломон, Тайсон, Мораеш 

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Отаменди, Фернандиньо, Зинченко, Гюндоган, Родри, Де Бройне, Марез, Стърлинг, Жезус