Манчестър Сити очаквано срази Бърнли с 5:0 в последен мач от 30-ия кръг на Висшата лига и съкрати разликата до Ливърпул на 20 точки. 

Гражданите бяха абсолютно безапелационни и спечелиха с по два гола на Риад Марез и Фил Фодън. Лошата новина бе контузията на Серхио Агуеро, който напусна в края на първата част. 

Така Небесносините вече имат 63 точки, като дръпнаха с 9 пред Лестър и 17 пред Ман Юнайтед и Уулвърхемптън. Въпреки че серията на Бърнли от 7 поредни мача без загуба бе спряна, тимът е в средата на класирането с 38 точки и на практика е спасен. 

За домакините Пеп Гуардиола направи цели 8 промени от предишния двубой, като единствено Едерсон, Марез и Давид Силва отново бяха титуляри. Фернандиньо и Отаменди действаха в центъра на защитата. Де Бройне и Стърлинг останаха на пейката. За гостите Джей Родригес и Матей Видра си партнираха в нападение. 

Небесносините натиснаха още от началото, но стигнаха до добра ситуация едва в 17-ата минута, когато Бернардо Силва пропусна. 

В 23-та минута обаче, Сити поведе. След корнер гостите не реагираха добре и дадоха много свободно пространство на Фил Фодън, който стреля остро в близкия ъгъл и вкара за 1:0. 

В края на полувремето домакините си гарантираха победата. Риад Марез направи 2:0 след страхотна индивидуална акция и удар в далечния ъгъл, а малко след това вкара и от дузпа, която бе отсъдена от ВАР, след като Бен Мий събори Серхио Агуеро. 

Неприятното бе, че в ситуация аржентинският голмайстор получи контузия в глезена и трябваше да бъде заменен, като при напускането на терена изглеждаше доста разочарован и притеснен. 

След почивката Сити продължи да доминира и вкара още два гола. Давид Силва реализира за 4:0, след като след корнер Фодън освободи Бернардо Силва, който пък намери испанеца на чиста позиция. 

В 63-ата минута Фодън вкара още веднъж, като този път асистенцията бе на Габриел Жезус, но отново и Бернардо Силва бе замесен в ситуацията. До края домакините явно решиха да не вкарват повече, но така или иначе представянето им отново бе великолепно. 

Манчестър Сити – Бърнли 5:0
 
1:0 Фодън 22
2:0 Марез 43
3:0 Марез 45+3
4:0 Д. Силва 51
5:0 Фодън 63
 
Манчестър Сити: Едерсон, Кансело, Отаменди, Фернандиньо (61 Лапорт), Зинченко, Родриго, Д. Силва, Фодън (79 Сане), Б. Силва, Марез (61 Де Бройне), Агуеро (45+2 Жезус)
Бърнли: Поуп, Лоутън, Тарковски, Мий, Тейлър, Браунхил, Корк, Уестууд, Макнийл, Родригес (60 Питерс), Видра (88 Томпсън)