Манчестър Сити не допусна нова грешка като гост и помете Брайтън с 5:0 на неговия „Амекс Стейдиъм“ в 35-ия кръг на Висшата лига. Рахийм Стърлинг блесна с хеттрик за категоричния триумф, който дойде след общо 26 удара, от които 8 точни. В същото време Чайките нямаха нито един изстрел в целта. 

Гражданите си осигуриха успеха с два гола още до почивката, а с победата тимът на Пеп Гуардиола си гарантира и второто място в класирането, след като вече има 72 точки и няма как да бъде настигнат. Брайтън остава с 36. 

С успеха гостите спряха серията си от 3 поредни загуби далеч от дома, като в тези 3 двубоя не успяха и да се разпишат, но сега още от началото стана ясно, че изненада няма да има. 

Фаворитът взе инициативата още от първата минута и започна да търси гола, като след няколко опасни ситуации в 17-ата минута като по чудо Гарсия не вкара след корнер, стреляйки покрай вратата. 

В 21-ата минута обаче, Рахийм Стърлинг получи топката и с прецизен изстрел от около 17-18 метра реализира за 1:0. Така той се разписа за 5-и път от подновяването на кампанията. 

Последва пропуск на Менди, който стреля неточно, докато домакините отговориха със ситуация пред Леандро Тросар, който обаче стреля покрай вратата. Габриел Жезус пък не успя да се възползва от центриране на Де Бройне и прати топката над вратата. 

В 35-ата минута изстрел на Жезус се отклони в Люис Дънк и топката се отби в гредата. В края на полувремето обаче, бразилският нападател се оказа на точното място след корнер, когато Родри отклони и реализира втория гол. 

През второто полувреме нищо не се промени и Сити продължи да доминира. Де Бройне стреля в гредата от пряк свободен удар, преди Марез да намери Стърлинг, който от чиста позиция нямаше как да пропусне. 

В 56-ата минута гостите вкараха отново. Първо удар на Бернардо Силва бе спасен от Райън, след което Жезус се пребори за топката, която се оказа отново на пътя на Силва, който не сбърка и вкара първия си гол в първенството от ноември. 

В следващите минути темпото поспадна, но гостите продължиха да имат инициативата. В 78-ата минута Марез пропусна да се разпише, но в 81-ата Стърлинг не сбърка и оформи хеттрика си, когато при една ситуация, макар и падайки на земята, успя да отклони топката към вратата с глава и в крайна сметка да отбележи 27-ия си гол за сезона във всички турнири. 

Брайтън – Манчестър Сити    0:5

0:1 Стърлинг 21
0:2 Жезус 44
0:3 Стърлинг 53
0:4 Б. Силва 56
0:5 Стърлинг 81

Брайтън: Райън, Монтоя (59  Лампти), Уебстър, Дънк, Бернардо, Прьопер (59 Стивънс), Моой, Бисума, Тросар (69 Джаканбакхш) Конъли (59 Мопе), Грос (79 Бърн)
Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Гарсия (72 Стоунс), Лапорт, Менди (64 Зинченко), Родри (72 Фернандиньо), Б. Силва, Де Бройне (64 Д. Силва), Марез, Стърлинг, Жезус (64 Фодън)