Футболните фенове в цял свят преживяха и все още минават през историческа 2020 година. Никога не се бе случвало всичко, което сполетя световният спорт. Бяха отложени олимпийските игри в Токио, както и Европейското първенство по футбол. Не се проведоха десетки други важни големи състезания. Футболните турнири също станаха жертва на пандемията от Коронавирус. Някои от тях бяха прекратени още преди няколко месеца, други останаха в затишие, за да бъдат рестартирани при съвсем други правила и спазване на новите световни противоепидемични мерки. Шампионската лига и Лига Европа също „пострадаха“ заради новата реалност, както я определят политическите и спортни ръководители.

През пролетта успяха да се изиграят само няколко осмифинала в Турнира на богатите, след което всичко бе спряно. Преди няколко дни все пак надпреварата бе подновена макар и без публика, като бяха доиграни останалата част от осминафиналите. Сега предстоят наистина коренно променени двубои от четвъртфиналната фаза на Шампионската лига. Всички четвъртфинали ще се играят на едно място – в Лисабон, няма да има реванши, като победителите ще бъдат определени само в по един мач. Същата схема ще важи и за полуфиналите. Досега никога в историята на турнира не е имало подобен начин на изиграване на мачовете, но заради малкото оставащо време до подновяване на клубните шампионати през септември, физически е невъзможно провеждането на мачове с разменено гостуване.

Водещите световни и български букмейкъри вече обявиха коефициентите за победители в Шампионската лига. Часове преди старта на зрелището Манчестър Сити е фаворит на всички заложни къщи. В българския Winbet “гражданите“ получават коефициент 3.25 за краен победител в турнира. В Palmsbet ставката за триумф на възпитаниците на Хосеп Гуардиола е 3.15, в Efbet е също 3.25, колкото е и в Bet365.

На второ място букмейкърите поставят Байерн Мюнхен. Само допреди няколко дни немският колос бе рамо до рамо със Сити като шансове, определени от букмейкърите, но в навечерието на четвъртфиналите баварците получават ставки от около 3.95-4.00. На трето място се нарежда ПСЖ с коефициент 6.00, шансовете на Барселона да спечели турнира се оценяват от Уинбет на 8.60, от Палмс Бет на 8.00, колкото е и ставката в 1xbet.

Изхождайки от коефициентите, които публикуват букмейкърите, става ясно, че Байерн Мюнхен изглежда фаворит в супер сблъсъка с Барселона. Победителят, както вече казахме, ще бъде определен само в един мач и това, ако се вярва на заложните къщи, твърде вероятно е да са баварците, тъй като те са доста по-напред в очакванията за нов шампион спрямо каталунците. Ако сте любители на по-високите коефициенти, имате възможност да потърсите такива при залог „Барселона да се класира за полуфиналите“. Коефициентът за подобен развой в българския букмейкър Palms Bet е 2.51, докато победа на Меси и компания „скача“ на 3.54... Не много често Барселона се оказва в ролята на тотален аутсайдер, пък било то срещу някой от топ отборите в Европа. Колебливото и дори слабо представяне през целия сезон в Испания обаче явно е повлияло на букмейкърите, които нямат особена вяра в способностите на Меси, Суарес и съотборниците им.

Всъщност, жребият за четвъртфиналите и полуфиналите на Шампионската лига, разпредели така отборите, че т.нар. грандове или по-успешните в исторически план отбори, се паднаха в един поток. Барселона – Байерн Мюнхен е единият четвъртфинал, а победителят ще срещне на полуфинала победителя от двойката Манчестър Сити – Лион.

В другия поток останаха следните четвъртфинали: Аталанта – ПСЖ и РБ Лайпциг – Атлетико Мадрид. Тоест, един от тези четири отбора със сигурност ще бъде на финал, а от другия поток един измежду Барселона, Байерн Мюнхен или Манчестър Сити ще се размине с мача за трофея.

Който и да победи от двойката Барселона – Байерн Мюнхен, ако очаквано се изправи на полуфинал срещу Манчестър Сити, ще наблюдаваме още един интересен сблъсък. Хосеп Гуардиола ще се изправи или срещу родния си отбор – Барса, или срещу следващия отбор, който води след каталунците – Байерн Мюнхен. 

1xBet дава интересна опция за онези от вас, които искат да избягат от прогноза за краен победител. Букмейкърът предлага възможност да комбинирате кои два отбора могат да спечелят турнира. Например „Манчестър Сити или Байерн да спечели Шампионска лига“ получава коефициент 1.80; „Манчестър Сити или ПСЖ да спечели Шампионска лига“ е оценен с коефициент 1.91 и т.н.

Изглежда ПСЖ е фаворит от другия поток с 4 отбора, тъй като според Winbet топ възможностите за финал са с участието на парижани. Най-възможният финал е Манчестър Сити – ПСЖ (коефициент 5.60), следва Байерн Мюнхен – ПСЖ (7.00); Атлетико Мадрид – Манчестър Сити (7.60) и други. В заложната къща имате и доста опции да изберете всеки един от четвъртфиналистите да достигне до финал.

Ако искате да заложите кой ще стане голмайстор на Шампионска лига този сезон, не очаквайте подаръци от букмейкърите. Головата машина на Байерн Мюнхен Роберт Левандовски получава изключително ниски коефициенти, заради които трябва да заложите цяло състояние, за да имате печалба. 1XBet дава коефициент за голмайсторския приз на поляка от, забележете, ставка 1.001... Левандовски има към момента 13 гола, а от все още участващите в турнира отбори конкуренти са му четирима играчи с по 6 попадения. Меси има само 3 гола и е далеч от лидера Левандовски. Все пак, ако се надявате, че полякът ще спре да вкарва и някой друг може да го задмине, постигайки чудо, имате алтернативи. Рахийм Стърлинг от Сити е с 6 гола и получва коефициент 30.00, за да стане краен победител в турнира. Съотборникът му Габриел Жезус също е с 6 попадения, като за него ставката е 45.00. Тоест, само с 10 лева, печелите 450 лева, но дали така мисли головият бомбардир Роберт Левандовски...