Двубоят от 16-ия кръг на Висшата лига между "Евертън и Манчестър Сити" бе отложен, след като в състава на „гражданите“ бе установена епидемия на заразени с COVID-19. По непотвърдена информация в състава на Хосеп Гуардиола има още петима новозаразени футболисти. Към тази бройка на играчите трябва да се добавят Кайл Уокър и Габриел Жезус, които също са с коронавирус. "Манчестър Сити" обяви за тяхното състояние на Коледа.

Според информациите в английската преса, вирусът може да е проникнал в отбора по време на престоя му в Лондон за четвъртфиналния мач за Купата на Лигата срещу "Арсенал", който беше през миналата седмица. Тази сутрин играчите на Пеп Гуардиола ще си направят нови PCR тестове, които да установят какво е състоянието им.

Предстоящият двубой между "Манчестър Сити" и "Челси", който е насрочен за неделя почти сигурно също ще бъде отложен.

„Играчите прекарват страшно много време заедно. Клубът следи стриктно за спазването на здравния протокол, но избухналата епидемия показва колко лесно може да се разпространява коронавирусът. Сега опасението е, че още повече играчи ще се окажат положителни“, обясни източник от "Манчестър Сити", цитиран от "Монитор".

Самоличността на заразените играчи все още не е оповестена от "Манчестър Сити", но защитникът Аймерик Лапорт призова всички да продължат да следват предписаните указания.

„Както виждате, все още нищо не е приключило. Моля, не забравяйте да спазвате правилата и да пазите себе си и семействата си“, написа той в Twitter.

Междувременно ръководството на "Евертън" поиска обяснение за отложената среща. 

"Евертън съжалява за отмяната на мача с "Манчестър Сити". Съжаляваме не само заради двете хиляди зрители, които щяха да бъдат допуснати до стадиона, но и заради феновете по целия свят. Нашите играчи, треньори и всичко на "Гудисън Парк" бяха готови за мача. Денят на мача е най-важният в нашия календар. А това беше важен мач", пише в позицията на клуба. 

"Независимо от това, че в "Евертън" винаги поставяме безопасността на първо място, ще поискаме пълно разкриване на информацията, която от "Манчестър Сити" са предоставили на ръководството на Висшата лига за отлагането на мача", се казва още в изявлението на "Евертън".