Манчестър  Сити се поизмъчи, но надви Брайтън с 1:0 у дома в 18-ия кръг на Висшата лига, за да запише 7-а поредна победа във всички турнири. Успехът в първенството е 4-и последователен. 

Хората на Пеп Гуардиола имаха предимство, но стигнаха само до един гол и това ги постави под напрежение, но все пак запазиха преднината си. В края си позволиха да изпуснат и дузпа. 

Така Гражданите вече имат 32 точки и продължават да преследват лидерите, като се изравниха с Евертън и Лестър, като имат и мач по-малко от тях. Чайките остават 17-и само с 14 точки и определено се оглеждат притеснено зад себе си. 

В състава на домакините Едерсон се завърна на вратата, а Риад Марез замени Рахийм Стърлинг, който започна на пейката. Жезус също бе резерва, така че Де Бройне вероятно бе в ролята на фалшива деветка. Промените за Брайтън бяха три, като Бернардо, Прьопер и Мак Алистър се появиха вместо Бисума, Марч и Мопе. 

Домакините започнаха да доминират още от началото, но без стигат до добри положения. Все пак  в 14-ата минута Де Бройне бе изведен на чиста позиция в наказателното поле, но Санчес скъси ъгъла и блокира изстрела. 

Чайките отговориха с неточен шут на Мак Алистър, а Марез и Бернардо не успяха да вкарат за Гражданите. Като цяло хората на Гуардиола не успяваха да се справят с добре подредената защита на съперника и затова трудно създаваха положения. 

Де Бройне накара Санчес да спасява удара му при една контра преди малко преди почивката домакините все пак да вкарат. Де Бройне намери Фил Фодън на границата на наказателното поле и той реализира с удар в близкия ъгъл. Вратарят Санчес определено можеше да се намеси по-добре. 

След почивката ситуацията на терена не се промени особено. Сити доминираше, но така и не стигаше до втори гол. Прьопер накара Едерсон да се намесва при опит на Брайтън да стигне до равенство, а Марез не бе точен на другия край на терена. 

Гюндоган накара Санчес да спасява удара му, а след това Силва се справи с Уайт, но стреля в гредата. Така напрежението върху домакините оставаше, тъй като преднината им оставаше минимална. 

Последваха минути, в които домакините мислеха и за защитата си, а Чайките не успяваха да създадат напрежение пред Едерсон. В добавеното време Дънк върна лошо топката назад и Де Бройне изпревари вратаря, който го повали. 

Дузпата бе безспорна, но резервата Стърлинг изпълни разочароващо и прати топката над гредата. Все пак това не се оказа фатално и Манчестър Сити успя да постигне важна победа. 

Манчестър Сити – Брайтън    1:0

1:0 Фодън 44

Манчестър Сити: Едерсон, Кансело, Стоунс, Диаш, Зинченко, Гюндоган, Родри, Бернардо Силва, Марез (66 Жезус), Де Бройне, Фодън (81 Стърлинг)
Брайтън: Санчес, Уайт, Уебстър, Дънк, Бернардо, Фелтман, Прьопер (68 Марч), Бърн, Мак Алистър, Тау (68 Мопе), Тросард