Манчестър Сити постигна 6-ата си поредна победа във Висшата лига, след като надви трудно Астън Вила с 2:0 под проливния дъжд на „Етихад“. 

Гражданите направиха много пропуски, но все пак стигнаха до успеха с късни попадения, като при първото гостите имаха сериозни претенции за засада. 

Така хората на Пеп Гуардиола се изравниха с Лестър на върха в класирането с по 38 точки, като имат по-добра голова разлика. Те обаче са притеснени за състоянието на Кевин де Бройне, който бе заменен преди да е изминал час игра. Астън Вила е 11-и с 26 точки, но и с 3 мача по-малко. 

В състава на домакините имаше 3 промени от разгрома над Кристъл Палас, като Фодън, Кансело и Родри стартираха на местата на Жезус, Фернандиньо и Зинченко. Отново нямаше чист нападател в състава. Гостите, които играеха първия си мач от 1 януари, започнаха със силен тим, като дори Рос Баркли бе на линия. 

Сити натисна още от началото и в 4-ата минута Мартинес направи отлично спасяване срещу Силва, а при добавката Кеш блокира дебнещия Стоунс. Началото бе отворено, като и бирмингамци опитваха да атакуват. В 10-ата минута Баркли сбърка, опитвайки подаване към Грийлиш и Кансело се намеси. 

Защитникът на домакините бе много активен и се включи при една атака напред, но стреля неточно. Последва контузия за Уокър, който бе заменен от Зинченко, но преди да напусне все пак тества Мартинес. 

Небесносините обаче не бяха достатъчно прецизни в завършващата фаза, а Вила чакаше своя момент и в 35-ата минута Грийлиш намери Баркли, но неговият опит към далечния ъгъл не затрудни Едерсон. В крайна сметка паузата дойде при 0:0. 

След нея натискът на Гражданите стана още по-сериозен. Гюндоган стреля неточно, но Траоре накара Едерсон да се намесва. След това Кансело стреля в напречната греда, изведен отлично от Де Бройне, но Вила оцеля. 

В 59-ата минута обаче се наложи Де Бройне да излезе, след като явно получи някакъв удар, което разбира се бе много лоша новина за Сити. Кеш изби от краката на влезлия на мястото на белгиеца Жезус и отново направи ключова проява. Гюндоган обаче пропусна от чиста позиция, след като от 10-11 метра стреля неточно. 

В 67-ата минута Уоткинс се справи с Кансело и подаде пред вратата, като намери Траоре, но неговият шут срещна тялото на Гюндоган. Последва нов удар, но Едерсон успя да се намеси и да спаси домакините. 

Ситуациите следваха и пред двете врати. Гюндоган получи от Фодън и потърси далечния ъгъл, но Мингс успя да направи важна намеса. Мингс пък едва не си вкара автогол след едно успоредно подаване на голлинията от Марез. 

В 79-ата минута обаче, домакините най-после вкараха. Мингс допусна сериозна грешка и загуби пред наказателното поле, Родри подаде на Бернардо Силва, който малко напредна и с отличен удар от границата на наказателното поле простреля Мартинес. 

Бирмингамци искаха засада, каквато в интерес на истината изглеждаше, че има при отбитата към Мингс топка преди Родри да му я отнеме, а заради протестите си техният мениджър Дийн Смит получи червен картон. Ситуацията изглеждаше много спорна, но явно тълкуванието бе, че няма подаване към Родри и затова флагът не бе вдигнат. 

Кансело накара Мартинес да спасява опасния му шут преди в 90-ата минута след удар  на Жезус с глава, топката се отби в ръката на Кеш и това бе дузпа. Гюндоган бе категоричен и затвърди триумфа на Ман Сити. 

Манчестър Сити – Астън Вила    2:0

1:0 Бернардо Силва 79
2:0 Гюндоган 90 дузпа

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър (28 Зинченко), Стоунс, Диаш, Кансело, Родри, Гюндоган, Де Бройне (59 Жезус), Стърлинг (72 Марез), Б. Силва, Фодън
Астън Вила: Мартинес, Кеш, Конса, Мингс, Таргът (74 Тейлър), Луис, Макгин, Траоре (69 Ел Гази), Баркли (69 Рамзи), Грийлиш, Уоткинс