Луис ван Гаал анализира промените, които Пеп Гуардиола внесе в Манчестър Сити, за да започне отново да властва във Висшата лига.

"Гражданите" се намират в страхотна серия и са абсолютни фаворити за титлата с 10 т. аванс пред преследвачите Манчестър Юнайтед и Лестър.

Легендарният Ван Гаал, който беше треньор на Гуардиола в Барселона, смята, че каталунецът е изоставил част от принципите си и е възприел по-прагматичен подход - с крайна цел да спечели Шампионската лига за пръв път след периода си в Барса.

"Пеп вижда спечелването на Шампионската лига като своята голяма цел, свой голям трофей в Сити. Спечели я с Барселона два пъти, но иска да докаже, че може да го направи с друг отбор. А да не забравяме, че Сити като клуб също отчаяно иска Шампионската лига", каза нидерландецът, цитиран от webcafe.bg.

"Едно нещо, което много помага на Пеп и заради което смятам, че има добри шансове, е че е преосмислил принципите си за атакуващ футбол. Оставил е догматичния принцип винаги да играе нападателно".

До момента Сити не е стигал по-напред от полуфиналите в най-престижния европейски клубен турнир, а четирите опита на Гуардиола с "гражданите" завършиха с горчиви провали.

През миналата година дори Кевин Де Бройне разкритикува тактиката му, когато Сити беше изхвърлен от Лион на четвъртфиналите.

Но след привличането на Рубен Диаш от Бенфика през лятото и утвърждаването му в защита в двойка с Джон Стоунс, отборът изглежда съвсем различно в дефанзивен план.

Тази кампания Сити има само 15 допуснати гола в 24 шампионатни мача, а в групата си в Шампионската лига допусна едва едно попадение в шест мача.

"Пеп вече не придвижва и двамата си бекове толкова напред, защото видя колко проблеми причинява това на централните му защитници. Те трябваше да покриват твърде много пространство и бяха преодолявани при контраатаките", отчете Ван Гаал.

"Дори най-добрите централни бранители не могат да се справят, когато са само двама и съперникът контраатакува. Сега Пеп пуска само единия бек да се включва напред. Другият остава в халфовата линия или покрива централните защитници. Това е новият трик на Пеп!"

Нидерландският треньор, който последно беше начело на Манчестър Юнайтед между 2014 и 2016 г., припомни, че е посъветвал Гуардиола да промени подхода си още преди време.

"Писах за това в последната си книга - и знам, че той е полудял като го е прочел. Ставаше въпрос точно за догмата му да атакува. Но в крайна сметка той може и да е възприел съвета ми".

В сряда Манчестър Сити гостува Борусия Мьонхенгладбах в първи сблъсък от осминафиналите в Шампионската лига.