Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола се пошегува, че причината за невероятната форма на “гражданите”, които са в серия от 19 поредни победи, се дължи на големите финансови възможности на клуба.

Сити победи Борусия Мьонхенгладбах с 2:0 като гост в първи мач от осминафиналите на Шампионската лига и вече се доближава до най-впечатляващите рекордни серии в историята на европейския футбол. След двубоя Гуардиола бе запитан да посочи една причина за страхотното представяне на тима и той отговори: “Имаме много пари, с които купуваме невероятни играят. Истина е. Без добри играчи, няма как да постигнем това”. Отговорът на Гуардиола може да се приеме закачка към някои критици на Сити на Гуардиола, които твърдят, че успехите на тима и испанския специалист се дължат единствено на парите.

С успеха Манчестър Сити подобри постижението на португалския Бенфика от 18 поредни победи във всички турнири, постигнато през сезон 2010/11. Така пред “гражданите” остават само три елитни клуба с по-дълги серии – Реал Мадрид (22 победи през сезон 2014/15), Байерн Мюнхен (23 победи през сезони 2019/20 и 2020/21) и Аякс (26 победи през сезон 1971/72).

Ако се гледат не елитните и аматьорски отбори, най-дългата победна серия в историята на европейския футбол е на английския Джърси Булс, който в последните два сезона спечели 36 поредни мача. Тимът се подвизава в деветото ниво на английския футбол./БГНЕС