Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола бе шокиран, изумен и потресен след новата издънка на ВАР снощи. 

Гражданите победиха Саутхемптън с 5:2 в изтеглен мач от Висшата лига и дръпнаха с 14 точки в класирането, но при 1:1 не получиха чиста дузпа. 

В ситуацията Фил Фодън бе на път да накаже грешка на вратаря Алекс Маккарти, катго стигна пръв до топката, а стражът в опита си да избие намери  крака му. 

Младокът загуби баланс, но все пак се изправи и играта продължи, но гол не падна. ВАР прегледа положението, но за учудване на всички дузпа нямаше, макар че повторенията бяха пределно ясни. Преценката обаче явно е била, че очевидна грешка няма. 

„От няколко години не съм се оплаквал от съдиите, но това решение бе невероятно. Не-ве-ро-ятно!“ умишлено подчерта думата наставникът на Гражданите. 

„ВАР трябва да се намеси, когато съдията на терена не е видял добре нещо и може да сбърка. Именно затова има преразглеждане. Не мога обаче да разбера как е възможно за подобно действие няма дузпа, въпреки преразглеждането. Същото беше в мачовете на Фулъм и Арсенал наскоро“ добави той. 

„Може би един ден правилата за ВАР ще бъдат обяснени на мениджърите и играчите. Реферът на терена не видя ситуацията, но ВАР да я подмине? О Боже! Спечелихме с 5:2 и не трябва да се оплаквам, но случилото се бе невероятно. Най-много от всичко обаче съм доволен, че Фил остана на крака и продължи“ каза още Гуардиола, чийто тим спечели с по два гола на Кевин де Бройне и Риад Марез.