Манчестър Сити е на полуфинал за ФА Къп след 2:0 на „Гудисън Парк” срещу Евертън. 

Кевин де Бройне влезе от пейката и изработи до голяма степен победата на Гражданите, които вкараха головете си в последните 10 минути. 

Дотогава те имаха предимство, но домакините се защитаваха добре. Класата на състава на Пеп Гуардиола обаче, отново се оказа твърде голяма. 

За домакините на вратата бе третият вратар Жоао Виржиния при контузиите на Пикфорд и Олсен. Формацията на Карло Анчелоти бе с петима в защита и действащи по фланговете Шеймъс Колман и Лука Дин. За Сити промените бяха много повече – цели 6. Зак Стефън започна на вратата, а освен това стартираха още Зинченко, Фернандиньо и Рахийм Стърлинг. На пейката останаха Де Бройне, Марез, Кансело и Стоунс. 

Началото бе с очаквано предимство за Гражданите и Фил Фодън стреля опасно от свободен удар отдалеч, но Йери Мина отклони. Карамелите бяха прибрани в своята половина и логично съперникът им владееше топката в над 80% от времето. 

Гостите обаче не успяваха да стигнат до добри положения и трябваше да разчитат предимно на удари отдалеч. Стърлинг опита късмета си от около 25 метра, но стреля слабо и не затрудни Виржиния. 

В следващите минути картината не се промени. В един момент в средата на първата част играчите на Ман Сити бяха направили 209 паса срещу едва 17 за домакините, но резултатът оставаше 0:0. 

Мърсисайдци разчитаха на контри и при една от тях вратарят Зак Стефън не успя да изчисти добре, но Диаш не допусна Калвърт-Люин да се възползва и изби в корнер. До почивката Сити продължи да натиска, но без резултат и така паузата логично дойде без голове, въпреки че при един корнер домакините създадоха напрежение, но гол все пак не падна. 

През второто полувреме ситуацията на терена не се промени по никакъв начин. Все пак Ричарлисон стреля неточно, докато Стърлинг виждаше как дава преднина на гостите, но Виржиния направи страхотно спасяване. 

Гуардиола пусна Риад Марез, но пробивът за Сити така и не идваше, въпреки че предимството на Сити се запазваше. Последва обаче влизането и на Кевин де Бройне, което всъщност донесе и успеха. 

Белгиецът направи предимството в средата на терена още по-сериозно, като в 84-ата минута Лапорт стреля в гредата, а при добавката Гюндоган не сбърка. В 90-ата минута Родри изведе Де Бройне зад защитата на домакините и халфът реши всичко с прецизен изстрел, запазвайки шансовете на Сити да спечели 4 трофея през кампанията.   

Eвертън – Манчестър Сити    0:2

0:1 Гюндоган 84
0:2 Де Бройне 90

Евертън: Виржиния, Колман, Годфри, Холгейт (87 Айоби), Мина, Дин, Алан, Гомес, Сигурдсон, Ричарлисон, Калвърт-Люин
Манчестър Сити: Стефън, Уокър, Диаш, Лапорт, Зинченко, Фернандиньо, Гюндоган (89 Родри), Б. Силва (64 Марез), Стърлинг (80 Де Бройне), Фодън, Жезус