Манчестър Сити направи нова крачка към титлата във Висшата лига, след като спечели с 2:0 гостуването си на Лестър в 30-ия кръг на първенството. 

Гражданите вкараха след почивката, като имаха сериозно предимство и можеха да спечелят и по-убедително. Кевин де Бройне отново даде няколко невероятни паса, а Бенжамен Менди и Габриел Жезус се разписаха. 

Така хората на Пеп Гуардиола увеличиха актива си до 74 точки и се нуждаят от още само 11 от оставащите си 7 мача, за да триумфират като шампиони, тъй като разликата до Ман Юнайтед е цели 17 точки. Лисиците остават трети с 56 точки, като в този двубой направиха твърде малко в нападение. 

За домакините Джеймс Мадисън остана на пейката, а Келечи Ихеаначо запази позицията си сред титулярите. Чаглар Союндчу липсваше в защита, като вместо него започна Даниел Амартей. Пеп Гуардиола очаквано направи ротации в състава си, като Кансело, Стоунс, Силва и Торес започнаха сред резервите. Фернандиньо, Уокър, Де Бройне и Марез стартираха, а и Серхио Агуеро и Габриел Жезус също бяха в състава. 

Гостите стигнаха до гол още в 5-ата минута, когато Фофана изчисти към Фернандиньо и той реализира с удар от границата на наказателното поле. Лайнсменът обаче вдигна флага, а след преглеждане на ситуацията от ВАР попадението бе отменено, тъй като Агуеро бе зад защитата и пречеше на видимостта на вратаря Шмайхел. 

Последваха минути, в които нямаше опасни положения, въпреки че гостите имаха инициативата. Те обаче не успяваха да стигнат до чисти ситуации. Все пак в 19-ата минута Агуеро стреля над вратата, а и Де Бройне опита късмета си, но също неточно. Де Бройне стреля в гредата в 22-ата минута и домакините оцеляха. 

Натискът се засилваше, но в 35-ата минута гостите все още нямаха точен удар във вратата. В 41-ата минута Марез пропусна чиста ситуация. След тъч топката бе отклонена на пътя му от Жезус, но от чиста позиция алжирецът стреля слабо и Шмайхел спаси с крак. Секунди след  това Де Бройне прати топката встрани. 

Малко преди почивката Жезус също бе близо, но силният му шут прелетя малко встрани и Лисиците оцеляха. В последните секунди Варди отбеляза, но нападателят бе в засада, която бе маркирана и така паузата дойде при 0:0. 

Второто полувреме започна с удар на Тилеманс за домакините, който не затрудни Едерсон, но поне това бе шут. Гостите обаче продължиха да атакуват. Удар от въздуха на Агуеро се отби в Кастан, а след това Марез накара Шмайхел да се намесва. 

Секунди по-късно обаче, пробивът за гостите бе факт. Центриране на Родри бе избита в краката на Бенжамен Менди в наказателното поле, французинът направи отличен финт и с десния крак стреля неспасяемо в далечния ъгъл, за да даде преднина на Гражданите. 

Попадението успокои Сити, като Пеп Гуардиола пусна Рахийм Стърлинг вместо Агуеро. Брендън Роджърс пък включи Рикардо Перейра и Джеймс Мадисън 20 минути преди края, но малко след това всичко приключи. 

Де Бройне даде фантастичен пас зад защитата, за да изведе Жезус, който веднага пусна вляво към Стърлинг. Рахийм се забави да стреля, но върна към бразилеца, който от границата на наказателното поле плъзна топката в мрежата за 2:0. 

В 78-ата минута Марез пропусна да направи преднината класическа, когато Жезус отне от Джони Еванс и подаде на Де Бройне, който веднага изведе алжиреца, но той стреля покрай вратата и отново не успя да накаже бившия си отбор. 

Домакините се активизираха в оставащото време и в 86-ата минута Мадисън бе близо до попадение, но стреля слабо и не затрудни Едерсон след хубава атака, която заслужаваше да завърши с гол. 

След това се стигна и до напрежение, след като Амартей удари без топка Де Бройне, но се размина само с жълт картон. В крайна сметка обаче, гостите свършиха достатъчно, за да спечелят нови 3 точки. 

Лестър – Манчестър Сити    0:2

0:1 Менди 58
0:2 Жезус 74

Лестър: Шмайхел, Амартей, Фофана, Еванс, Обрайтън (71 Перейра), Ндиди (83 Н. Менди), Тилеманс, Кастан, Перес, Ихеаначо (72 Мадисън), Варди 
Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Диаш, Лапорт, Менди, Родри, Фернандиньо, Де Бройне (88 Фодън), Марез (78 Торес), Жезус, Агуеро (63 Стърлинг)