Европейската футболна централа има готовност да премести финала на Шампионската лига във Великобритания.

Мачът между Манчестър Сити и Челси по план трябва да се изиграе на стадион "Ататюрк" в Истанбул, но усложнената ситуация с разпространението на коронавируса в Турция доведе до това страната да бъде вкарана в червената зона на страните в списъка на британското правителство.

Това означава, че англичаните, които се завръщат в своята родина от Турция, трябва да се подложат на 10-дневна карантина в хотел, одобрен от правителството.

Вследствие на това феновете, които евентуално ще искат да пътуват до Истанбул за финала, ще трябва да платят допълнително близо по 2000 паунда, за да се приберат. Това оскъпяване на практика означава, че едва ли ще има много привърженици от Острова, които ще поемат риска да пътуват.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън също се опита да лобира през УЕФА за това финалът да бъде преместен на Острова. "Сейнт Джеймсис Парк", "Емиратс", "Тотнъм Стейдиъм" и "Вила Парк" са изразили готовност да организират събитието.

Според английските медии УЕФА обаче настоява финалът да бъде на "Уембли", за да може 22 500 зрители да гледат на живо двубоя. Освен това централата иска гаранции от властите в Англия, че всички официални лица, спонсори и ВИП гости ще бъдат освободени от това да бъдат поставяни под карантина при пристигането си в Лондон.

Проблемът е, че на 29 май, когато е финалът на Шампионската лига, "Уембли" трябва да приеме финалния плейоф в Чемпиъншип. Вариантът е този двубой да бъде изместен с 48 часа.

Освен това УЕФА ще поиска от клубовете да се откажат от част от наградния си фонд, за да се покрият разходите, които до момента са направили турските организатори. Те възлизат на около 20 млн. паунда.