Брайтън обърна Манчестър Сити с 3:2 в страхотен сблъсък от предпоследния 37-и кръг на Висшата лига. Завърналите се 7945 фенове на стадиона определено помогнаха на домакините. 

Чайките играха с човек повече 80 минути и това в крайна сметка им помогна. Те се представиха много силно и с 3 попадения в последните 40 минути, стигнаха до забележителния обрат. 

С него южняците подобриха актива си до 41 точки, като се изкачиха на 15-о място, докато Манчестър Сити остана с 83, губейки за 6-и път през кампанията. 

За Манчестър Сити имаше 6 промени от предишния двубой, като сред завърналите се бяха Едерсон, Рубен Диаш и Риад Марез. Кевин  де Бройне бе  на пейката. За Чайките Алексис Мак Алистър замени Леандро Тросар, а Люис Дънк и Нийл Мопе бяха наказани. 

Началото едва ли можеше да бъде по-добро за гостите, които вкараха при първата си атака. Марез направи серия от финтове, за да се освободи, след което центрира, а Гюндоган засече отблизо и вкара с глава. 

Южняците реагираха бързо и първо Паскал Грос стреля, но ударът му бе отклонен в корнер, а след това Дани Уелбек пропусна чиста ситуация. Нападателят бе изведен зад гърба на защитата и остана сам срещу Едерсон, прехвърли го, но не намери вратата и пропусна отличната възможност. 

Добрите моменти за Брайтън обаче продължиха и в 9-ата минута домакините се сдобиха с числено предимство. Отново дълга топка остави Уелбек зад отбраната и той падна след съприкосновение с Жоао Кансело. Португалецът получи червен картон като последен в защитата, а решението бе потвърдено и от ВАР. 

Случилото се означаваше, че Брайтън получава предимство при владеенето на топката, а Сити ще разчита на контри. При една от тях Марез получи на добра позиция и стреля, но Дан Бърн блокира опита. Индивидуалната класа също бе на страната на гостите и Фил Фодън също опита удар, но Уайт го спря. 

Дани Уелбек се контузи за домакините и трябваше да напусне в 29-ата минута, а малко след  това Паскал Грос не успя да намери добре една топка и гостите изчистиха. До почивката шампионите не допуснаха да бъдат притиснати и така се оттеглиха с аванс след 45 минути футбол. 

Веднага след пауза стана много интересно. Първо в 48-ата минута Фил Фодън тръгна от своята половина, премина през Бен Уайт и Адам Уебстър, след което стреля фантастично към далечния ъгъл. Страхотен гол от младия полузащитник и Сити удвои преднината си. 

Гостите обаче не успяха дълго да я задържат. Само след 2 минути Чайките обаче върнаха интригата. Тросар дриблира в наказателното поле, като на няколко пъти финтира, че ще стреля, след което успя да намери пролука и да отбележи за 1:2. 

Малко след това дойде лошата новина за Сити. Гюндоган трябваше да напусне заради контузия, а домакините натиснаха. Удар на Бърн бе блокиран, а след това при разбъркването гостите изчистиха. Последваха претенции за дузпа за игра с ръка на Зинченко, но те бяха подминати. 

Бисума стреля над гредата, а Зекири не успя да засече отблизо, след което логичното се случи и Брайтън изравни. След статично положение Адам Уебстър засече центрирането и вкара с глава, за да донесе заслужена радост на Чайките. 

Почти веднага след това Марез опита да върне преднината на Сити, но прекият му свободен удар бе спасен лесно от Санчес. След което дойде и пълния обрат. Отново защитник се включи в атака, като Дан Бърн стреля, Едерсон спаси, но при добавката бранителят праниза мрежата. Какъв обрат! 

Гостите се изнервиха и в следващите минути не успяха да притиснат опонента. Лалана влезе остро срещу Жезус и ВАР прегледа ситуацията за дузпа, но потвърди, че действието на играча на домакините е било чисто. 

В 90-ата минута Санчес спаси удар на Жезус, а след това Гарсия не бе точен при добавката и това бе всичко, до което Сити стигна. Страхотна победа за Брайтън. 

Брайтън – Манчестър Сити    3:2

0:1 Гюндоган 2
0:2 Фодън 48
1:2 Тросар 50
2:2 Уебстър 72
3:2 Бърн 76

Брайтън: Санчес, Уайт, Уебстър, Бърн, Грос, Модер, Алсате (65 Зекири), Бисума, Мак Алистър, Джаханбакш (49 Лалана), Уелбек (29 Тросар)
Манчестър Сити: Едерсон, Кансело, Диаш, Стоунс, Зинченко, Родриго, Гюндоган (55 Фернандиньо), Силва (77 Жезус), Торес (14 Гарсиа), Марез, Фодън