Светът се присмя на тактиката на уж най-големия умник във футбола Пеп Гуардиола. Треньорът не постави нито един мощен дефанзивен халф при загубата на „Манчестър Сити“ с 0:1 от „Челси“ във финала на Шампионската лига. Но дори човек, който обича тотално атакуващия футбол няма право да не мисли за отбраната. Нямаше ги нито един измежду Фернандиньо и Родри, които могат да вършат тази задача.

Когато беше треньор в „Барселона“, Гуардиола винаги залагаше на Серхио Бускест в средата. И той бранеше гърба на Шави и Иниеста. Но след това грешките на Пеп като че ли се превръщат в тенденция. „Байерн“ привлече каталунеца, за да печели редовно Шампионската лига. При това – веднага след триумфа през 2013-а срещу „Борусия“ (Дортмунд). Гуардиола обаче предпочете да прати в средата бека Филип Лам. Истината е, че „Байерн“ беше достатъчно добър до… полуфиналите.

Ето част от фрапиращите грешки на Пеп:

Четирима нападатели срещу „Реал“

В първия си сезон в „Байерн“ треньорът стигна до полуфинал срещу стария си враг „Реал“. Баварците тотално контролираха двубоя на „Сантяго Бернабеу“, но загубиха с 0:1. Очакваше се, че баварският шампион ще има сили да обърне резултата у дома. Гуардиола обаче напълно потъпка принципите си и в титулярния състав пусна четирима нападатели в лицето на Ариен Робен, Марио Манджукич, Томас Мюлер и Франк Рибери. Единствените му халфове бяха Данте и Тони Кроос.

В книгата „Пеп конфеденциално“ журналистът Марти Перарнау разказва за думите на Гуардиола в съблекалнята преди мача. „Момчета, това не е излизане на разходка при добро време – казал Пеп. – Отивате, за да нанасяте щети. Вие сте германци, бъдете германци и атакувайте!“

Само че с тази тактика „Байерн“ падна лесно в капана на опитния „Реал“. Два пъти с глава Серхио Рамос вкара до 20-ата минута. Кристиано Роналдо направи 3:0 на контратака, а накрая се разписа и от фаул – 4:0.

„Аз съм грешникът – обяснил пред ръководството Гуардиола според журналиста Перарнау. – Напълно обърках нещата. Това е най-големият ми провал като треньор. През целия сезон отказвах да играя система 4-2-4. А го направих в най-важния мач от годината. Провалих се!“

Човек за човек в Барселона

Следващият полуфинал на Гуардиола в „Байерн“ беше срещу любимата му „Барселона“, където е идол и като играч, и като треньор. Баварците бяха измъчвани от контузии, докато отсреща блестеше триото Лео Меси – Неймар – Луис Суарес. Треньорът накара футболистите му да пазят персонално тримата по целия терен. „Байерн“ издържа до 75-ата минута. С впечатляващ финален четвърт час Меси вкара два пъти, а Неймар веднъж за 3:0. В историята ще остане „танцът“ на Лео около Джером Боатенг при второто попадение.

„Да играеш трима срещу трима, когато насреща е най-опасното нападение в света, е просто глупост – коментира тогава Джейми Карагър, английска легенда. – Не бих искал да нарека Гуардиола глупак, защото е един от най-добрите треньори в света. Да излезеш с трима защитници в този мач е футболно самоубийство.“

„Меси, Неймар и Суарес се чувстваха като деца в сладкарница – добави Гари Невил. – Почти никога „Байерн“ не играе с персонално покритие на съперници. Гуардиола може би е единственият треньор в света, който би го направил на чужд терен.“

Без Де Бройне срещу „Тотнъм“

Отпадането на „Манчестър Сити“ срещу „Тотнъм“ през 2019 година с голове на чужд терен е може би една от най-големите атракции в историята на футбола. Гол в продълженията на Рахим Стърлинг беше отменен от ВАР. Мачът завърши 4:3, но странностите дойдоха в първия двубой.

Гуардиола реши да не пусне най-добрия си футболист Кевин де Бройне при загубата с 0:1. Белгиецът влезе чак в 89-ата минута. Треньорът беше толкова уплашен от нападението на „шпорите“, че заложи на двама дефанзивни халфа в лицето на Илкай Гюндоган и Фернандиньо. За нещастие на Пеп дузпа изпусна Серхио Агуеро. А мигна гениалност на Хюн Мин Сон донесе успеха на „Тотнъм“.

Гуардиола отговори за Де Бройне с думите, че е търсил повече стабилност в средата и че отборът му играл добре. И се ядоса, че „Тотнъм“ имал повече време да се подготви за двубоя. Де Бройне обаче не бе единствената странност в избора на титуляри. Влезлият във форма Лерой Сане бе оставен на пейката за сметка на слабия Рияд Марез.

Трима в защита срещу „Лион“

Във финалната осмица на турнира в Лисабон, където се играеше без реванши заради пандемията, "Сити“ извади късмет. Избегна „Байерн“, „Барселона“, ПСЖ и „Атлетико“, за да се падне с „Лион“. Вместо лесна победа „гражданите“ изненадаха всички със загуба 1:3, а Пеп попадна под обстрел заради френския аутсайдер.

Гуардиола се отказа от схемата 4-3-3, с която игра почти цял сезон, а в предния кръг отстрани „Реал“.  Започна с 3-4-2-1, като най-големият отсъстващ беше Бернардо Силва, направил фантастична кампания. Като централен защитник пък влезе Ерик Гарсия. 19-годишният испанец нямаше никакъв опит в Шампионската лига и беше ясно, че напуска в края на сезона. На неговия гръб „висят“ два от трите гола на „Лион“. На терена грешникът за „Сити“ е Рахим Стърлинг, който някак успя от два метра да не улучи празната врата.

Без дефанзивни халфове срещу „Челси“

Гуардиола използваше дефанзивни халфове срещу „Лион“ и „Тотнъм“ в предните години, но реши да излезе без такива срещу „Челси“.

„Той промени начина си на игра, който практикува цял сезон – коментира английската легенда Рио Фърдинанд. – Винаги на терена бяха Фернандиньо или Родри. Вместо тях Рияд Марез и Рахим Стърлинг играха само по крилата, а сезонът въобще не е най-добрият им.“

От другата страна Томас Тухел постави неуморимия Н’Голо Канте и интелигентния Жоржиньо.

„За такъв мач трябват лидери, а Фернандиньо е такъв“, добави в друг коментар Крис Сътън. 

 

Материал на "Труд"