Лестър се наложи над Манчестър Сити с 1:0 в спора за Къмюнити Шийлд и за втори път в своята история спечели този трофей.

Единственото попадение в мача падна минута преди края на редовното време, а негов реализатор беше бившият футболист на "гражданите" Келечи Ихеаначо, който се разписа от бялата точка.

В последните минути от срещата по всичко изглеждаше, че нещата отиват към дузпи, но Нейтън Аке допусна груба грешка в собственото си наказателното поле, от която "лисиците" се възползваха по най-добрия начин.

"Небесносините" има за какво да съжаляват, след като се отчетоха с редица пропуски пред вратата на Каспър Шмайхел.

Рекордната покупка на Манчестър Сити – Джак Грийлиш, се появи в игра през второто полувреме, но не успя да допринесе за това неговият отбор да се поздрави с успеха.

Само след седмица започва и сезонът във Висшата лига, а в първия кръг "гражданите" имат тежко гостуване на Тотнъм, докато Лестър започва с домакинство на Уулвс.


Първото по-опасно положение беше пред вратата на Каспър Шмайхел в 6-ата минута. Гюндоган изпълни пряк свободен удар, а топката застрашително летеше под напречната греда, но със сетни усилия стражът на "лисиците" успя да избие в корнер.

Малко след като измина четвърт час игра Союнджу беше близо до това да си отбележи куриозен автогол. В опита си да изчисти кълбото напред, турският бранител я насочи към собствената си врата, но за негово щастие тя не попадна в очертанията.

Символичните домакини отговориха с изстрел на Джейми Варди, който обаче бе отразен от Зак Стефен.

В средата на първата част пред Лестър на два пъти се откриха добри възможности, но стражът на Сити отказа последователно Перес и Варди.

В 28-ата минута Едози бе изведен на добра позиция, но ударът на младока прелетя встрани от целта.

Футболистите на Пеп Гуардиола бяха по-активни до почивката, но не успяха да преодолеят Шмайхел и в крайна сметка нулевото равенство се запази след първите 45 минути.

В самия край на полувремето "лисиците" като по чудо не поведоха в резултата. Варди бе оставен непокрит в непосредствена близост до противниковата врата и само блестящата намеса на Стефен предотврати сигурно попадение.

"Гражданите" започнаха по-добре второто полувреме, като в 51-ата минута Рияд Марез стреля от пряк свободен удар, но опитът му се оказа неточен.

Малко след това и Гюндоган шутира от чиста позиция, но отново неуспешно.

В 59-ата минута Марез получи страхотен извеждащ пас очи в очи с Каспър Шмайхел. Алжирецът нанесе изстрел от границата на наказателното поле, който обаче не попадна в рамките на вратата.

Към края на срещата Нейтън Аке допусна груба грешка в собственото си наказателно поле и фаулира Ихеаначо. Главният съдия не се поколеба да посочи бялата точка, а с изпълнението се нагърби именно бившият футболист на Манчестър Сити.

Нигерийският нападател стреля безпощадно от 11-те метра и донесе трофея на Лестър.

Лестър – Манчестър Сити 1:0

Голмайстори:

1:0 – Ихеаначо 89‘ (дузпа)

Лестър: Шмайхел, Перейра, Амарти, Союнджу, Бъртранд (Томас – 78‘), Ндиди, Тилеманс (Сумаре – 72‘), Перес (Олбрайтън – 71‘), Мадисън (Дюсбъри-Хол – 71‘), Барнс (Ихеаначо – 79‘), Варди (Дака – 71‘)

Манчестър Сити: Стефен, Кансело, Диаш, Аке, Менди, Фернандиньо, Гюндоган (Родри – 65‘), Палмър (Силва – 74‘), Марез, Едози (Грийлиш – 65‘), Торес (Найт – 74‘)