Манчестър Сити размаза жалкия Арсенал с 5:0 в първия мач от 3-ия кръг на Висшата лига, без да срещне никаква съпротива от съперника. Шампионите записаха втора поредна разгромна победа след 5:0 и срещу Норич преди седмица. 

Три гола до почивката и червен картон за Гранит Джака предопределиха развръзката в мача, в който класата на Небесносините бе наистина много по-голяма от тази на очевидно намиращия се в сериозна криза лондонски отбор. След паузата паднаха още два гола, а можеха да бъдат и повече.

Хората на Пеп Гуардиола вече имат 6 точки след втората си категорична победа, докато Артилеристите записаха трета поредна загуба на старта на сезона за първи път от 1954-а година и напрежението върху Микел Артета отново се покачи значително. Освен това лондончани са и без вкаран гол в първенството и с допуснати 11. 

За домакините нямаше промени от последния мач, като Габриел Жезус запази титулярното си място след силния мач срещу Норич. Феран Торес пак стартира, а Стърлинг и Марез отново останаха на пейката. Кевин де Бройне бе аут заради проблем в глезена. Лондончани започнаха с петима в защита, като общите промени бяха 4. Пиер-Емерик Обамеянг, Букайо Сака и Емил Смит-Роу бе триото в нападение, а Никола Пепе изобщо не бе в групата. 

Гостите започнаха със самочувствие, като играчите бяха изтеглени високо в половината на домакините и в първите 3-4 минути Небесносините почти не успяха да минат центъра. Тиърни достави опасна топка от крилото в 5-ата минута, но притиснат от Кансело, Сака не успя да насочи точно. 

И както често се случва, още при първата си атака, домакините вкараха, а защитата на Арсенал се пропука. Жезус и Силва задържаха топката по десния фланг, след което бразилецът центрира много добре и Илкай Гюндоган засече на далечната греда и реализира с глава. 

Малко след това Лено изби, за да се стигне до 12-ата минута, когато след подаване на Силва и отклоняване от защитник, Феран Торес се оказа на чиста позиция и отново стреля в мрежата. ВАР потвърди попадението и това бе пълна катастрофа за Артилеристите. 

Гражданите продължиха да бъдат опасни и в 17-ата минута Жезус подаде добре отново от десния фланг и Торес бе на чиста позиция, но не успя да направи добър контакт с нея и я прати встрани от целта. 

В 20-ата минута вратарят на Сити Едерсон опита да върне интригата, след като задържа твърде дълго топката и след като опита да я изчисти Смит-Роу успя да я отклони към вратата, но за радост на Гражданите топката се завъртя покрай далечната греда и не посети мрежата. 

Последваха по-равностойни минути, в които домакините контролираха случващото се, но в 35-ата минута ситуацията за гостите съвсем се усложни. Джака влезе остро срещу Кансело и въпреки че игра с топката, реферът Мартин Аткинсън му показа червен картон, което окончателно реши всичко. 

След нова доминация на Сити логично се стигна и до трети гол. Едерсон намери отлично Торес, който напредна и подаде на Грилийш вляво. Националът проби в наказателното поле и почти от аутлинията върна пред вратата към Жезус, който не успя с първото докосване да стреля, но с второто порази целта за 3:0 като при този резултат дойде и почивката. 

През второто полувреме очаквано нищо не се промени и след едно спасяване на Лено срещу Силва, в 53-ата минута Торес намеси Родри на чиста позиция и той отбеляза четвъртото попадение с майсторски удар по земя. 

Гуардиола направи 3 бързи смени, а тимът му продължи да атакува и да поддържа напрежението пред вратата на Бернд Лено. Включилият се от пейката Рахийм Стърлинг бе много активен и пропусна няколко ситуации да увеличи разликата още повече. 

В 84-ата минута обаче Риад Марез сложи топката на главата на Торес, който вкара за 5-и път във вратата на съперника и така Ман Сити записа 9-а поредна победа във Висшата лига срещу Арсенал. 

Манчестър Сити – Арсенал    5:0

1:0 Гюндоган 7
2:0 Торес 12
3:0 Жезус 43
4:0 Родри 53
5:0 Торес 84

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър (46 Зинченко), Лапорт, Диаш, Кансело, Гюндоган, Родри, Б. Силва (58 Стърлинг), Торес, Грийлиш, Жезус (61 Марез)
Арсенал: Лено, Седрик, Холдинг, Чеймбърс, Колашинац, Тиърни, Джака, Йодегор (71 Мейтланд-Найлс), Сака (46 Елнени), Смит-Роу, Обамеянг