Манчестър Сити и Саутхяптън завършиха наравно 0:0 в мач от 5-ия кръг на Висшата лига. "Гражданите" правят неочаквана грешна стъпка по пътя към защитата на титлата си, но могат да бъдат радостни, че не загубиха срещата.

Отборът, воден от Ралф Хазенхютъл, има за какво да съжалява, след като беше по-дорбият и можеше да си тръгне с нещо повече от "Етихад".

Футболистите на Пеп Гуардиола показаха съвсем различно лице от това срещу РБ Лайпциг в сряда, когато вкараха цели 6 попадения, а днес отправиха едва един точен удар за 90 минути.

Малко след като измина час игра ВАР отмени дузпа за гостите, а в самия край на двубоя Рахим Стърлинг се разписа, но системата за видеоповторение отново се намеси и охлади страстите на "небесносините".

"Светците" остават без успех в шампионата от началото на сезона (4 равенства, 1 загуба), докато за "гражданите" това е първо реми, с което остават на 3 точки от временния лидер Ливърпул. "Мърсисайдци" записаха класическа победа над Кристъл Палас.

В следващия кръг Саутхямптън приема Уулвърхямптън, докато на Ман Сити предстои тежко гостуване в Лондон на Челси, от който загуби тазгодишния финал в Шампионска лига.


"Светците" започнаха по-добре срещата на "Етихад", като играта се развиваше предимно в половината на Манчестър Сити. Гостите обаче така и не успяха да създадат нещо по-опасно пред вратата на Едерсон.

Първото по-интересно положение в мача дойде на сметката на "гражданите". Кайл Уокър центрира към Гюндоган в наказателното поле, където полузащитникът стреля с глава, но прати топката далеч от целта.

Постепенно футболистите на Пеп Гуардиола наложиха доминация и в 26-ата минута Стърлинг опита удар по диагонала, който премина на безопасно разстояние от левия страничен стълб.

До края на първата част домакините потърсиха попадение, но опити на Гюндоган и Жезус не бяха увенчани с успех и така "небесносините" завършиха полувремето без удар в очертанията на противниковата врата.

Саутхямптън започна по-активно и след почивката, а в 54-ата минута Че Адамс стреля от границата на пеналтерията, но изпрати кълбото встрани от целта.

"Светците" продължиха с по-настойчивата игра и след като измина час игра получиха дузпа. Армстронг бе фаулиран от Уокър в наказателното поле, но след намесата на системата ВАР главният съдия отмени решението си, тъй като нападателят падна на земята още преди да има съприкосновение с бранителя на "гражданите".

Четвърт час преди края на срещата Адам Армстронг се оказа на добра стрелкова позиция, но ударът му бе твърде слаб, за да затрудни Едерсон.

До края на редовното време Ман Сити вдигна оборотите и стигна до гол с първия си точен удар в мача, който обаче бе отменен след намесата на системата за видеоповторение. Фил Фоудън засече центриране на Кевин Де Бройне, но МакКарти се намеси, а при добавката Стърлинг прати топката в мрежа на "светците".

След разглеждане на ситуацията обаче стана ясно, че Стърлинг е бил в положение на засада и резултатът се запази непроменен.

Maнчестър Сити – Саутхямптън 0:0

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Диаш, Аке, Кансело, Гюндоган, Фернандиньо (Де Бройне – 65‘), Силва (Фоудън – 72‘), Стърлинг, Грийлиш, Жезус (Марез – 67‘)

Саутхямптън: МакКарти, Ливраменто (Перо – 86‘), Стивънс (Салису – 37‘), Беднарек, Уокър-Питърс, Ромеу, Редмънд, Уорд-Праус, Елионуси, Адамс (Броха – 68‘), Армстронг