Манчестър Сити спечели без особено напрежение домакинството си на Бърнли - 2:0. Головете за “гражданите” вкараха Бернардо Силва (12) и Кевин Де Бройне (70).

Мениджърът на “гражданите” Пеп Гуардиола бе дал почивка на доста от играчите, които започваха по-често от началото на сезона. Това не се отрази по никакъв начин на играта на тима му и логично Сити се утвърди на върха в класирането.

Петата победа във Висшата лига този сезон увеличи точките на 17, с една по-малко от лидера Ливърпул. Челси към момента е трети с 16 точки и мач по-малко - гостуване на Брентфорд в 19:30 ч. тази вечер. Бърнли е на предпоследната позиция с едва 3 точки от началото на сезона и без нито една победа.

Очаквано, Сити пое контрола върху топката още от началните минути и не след дълго успя да поведе в резултата. В 12-та минута Фил Фоудън стреля технично с границата на наказателното поле, а Ник Поуп впрегна всичките си сили, за да отрази. Бернардо Силва обаче дебнеше и на метър от голлинията нямаше как да сбърка и направи 1:0.

Малко след това Кансело засече от въздуха добро центриране на Де Бройне, но Поуп изби. В 22-та минута гостите пропуснаха най-доброто си положение, след като Корне бе изведен сам срещу Зак Стефен, но вратарят на “гражданите” успя да опази вратата си. Десетина минути след това Бърнли можеше да се възползва от грешка на Лапорт, но Браунхил стреля покрай вратата.

Сити започна силно второто полувреме и само пет минути след подновяването на играта можеше да удвои преднината си. В 50-та минута Стърлинг проби по крилото, подаде на Бернардо, който пък намери Марез. Ударът на алжиреца обаче мина над вратата. Малко след това Фоудън опита да прехвърли Поуп, но стражът на гостите възстанови бързо позицията си.

В 62-та минута се откри нов шанс пред Бернардо, който стреля с глава. Топката обаче бе изчистена пред голлинията. Така се стигна до 72-та минута, когато Кевин Де Бройне реши всичко, а гостите имаха претенции за две неотсъдени нарушения по време на атаката.

Първо “гражданите” спряха дружно контраатака на Бърнли в централната зона. Последва бързо нападение за Сити, а в наказтелното поле на противника Марез направи класически заслон на защитник на гостите. Де Бройне се възползва от това и с отсечен удар по диагонала направи 2:0.

До края Сити контролираше нещата, но гостите имаха изгодни положения. Ашли Барнс и Крис Ууд обаче не успяха да реализират.

Манчестър Сити - Бърнли 2:0
1:0 Бернардо Силва 12’
2:0 Кевин Де Бройне 70’

Манчестър Сити: Стефен, Аке, Стоунс, Лапорт (72 - Диаш), Кансело, Родри, Де Бройне (85 - Фернандиньо), Марез, Б. Силва, Фоудън, Стърлинг

Бърнли: Поуп, Лоутън, Тарковски, Колинс, Питерс, Корк (72 - Гудмундсон), Уестууд, Браунхил, Макнийл, Корне (56 - Барнс), Ууд (82 - Родригес)