Манчестър Сити нямаше проблеми и лесно отнесе Евертън с 3:0 в 12-ия кръг на Висшата лига, за да остане на 3 точки от лидера Челси и на една пред Ливърпул. 

Домакините имаха пълен контрол върху събитията, като вкараха първия гол малко преди паузата, а след това добавиха още 2 попадения, за да подобрят актива си до 26. Евертън остава с 15 и записа още един лош резултат. 

За домакините имаше 3 промени от победата над градския съперник Юнайтед. Аймерик Лапорт се завърна след наказание и замени Рубен Диаш в защита. Коул Палмър направи дебют в първенството като титуляр за сметка на Габриел Жезус, а Рахийм Стърлинг се появи на мястото на Кевин де Бройне. Джак Грийлиш изобщо не бе в групата. Карамелите бяха в същия състав от мача с Тотнъм, като заради многото контузени на пейката бяха Елис Симс, Тайлър Онианго и Джарад Брантуейт. 

Домакините взеха контрола напълно според очакванията още от началото и в 7-ата минута Коул Палмър не успя да се възползва от подаване на Кансело и пропусна добра ситуация. В 11-ата минута Стърлинг центрира, но от трудна позиция Фодън не успя да насочи топката точно с глава. 

Андре Грей получи контузия и трябваше да напусне, а Сити така и не успяваше да направи пробива, въпреки доминацията си. Няколко удара на тима бяха блокирани, а и центриранията не носеха успех, въпреки че при една ситуация Пикфорд не успя да улови, но не се стигна до гол. Гюндоган прати топката в гредата, Стърлинг стреля неточно с глава, а и Гюндоган пропусна отново, този път изведен от Палмър, но Пикфорд го затвори и спаси. 

Вратарят на Карамелите се справи и с изстрел на Палмър от границата на пеналта. В 33-ата минута домакините получиха дузпа, след като Майкъл Кийн наруши баланса на Стърлинг и той падна. От Евертън протестираха, намеси се ВАР и в крайна сметка след като прегледа положението отново, съдията Стюарт Атуел отмени първоначалното си отсъждане. 

В крайна сметка пробивът стана факт в 44-ата минута. Жоао Кансело даде страхотен извеждащ пас с външната част на крака и Стърлинг прати топката в мрежата. Още една великолепна асистенция за португалеца и аванс за Сити на почивката. 

След нея ситуацията на терена не се промени особено, а скоро Гражданите увеличиха аванса си благодарение на още един страхотен гол. Избита топка попадна на крака на Родри, който с брилянтен удар от около 25 метра я прати в мрежата. Истинска ракета от испанеца! 

Младият Палмър пропусна още една ситуация няколко минути по-късно, а Марез поиска дузпа при една ситуация срещу Лука Дин, но сигнал не последва.  Ричарлисон опита атрактивен удар, но не успя да намери добре топката. 

Палмър стреля над целта от около 25 метра преди в 78-ата минута Стърлинг да пропусна чиста ситуация, когато бе намерен сам пред вратата, но опита да лъже Пикфорд и първото му докосване го подведе. 

В 86-ата минута домакините вкараха още един гол. Палмър опита удар, но се получи рикошет и Бернардо Силва засече пред вратата, за да направи триумфа класически. 

Манчестър Сити – Евертън    3:0

1:0    Стърлинг 44
2:0    Родри 55
3:0    Силва 86

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Стоунс, Лапорт (76 Аке), Кансело, Родри, Гюндоган, Силва, Фодън (58 Марез), Палмър (86 МаКатий), Стърлинг
Евертън: Пикфорд, Колман, Годфри, Кийн, Дин, Алан (90 Онианго), Делф (64 Рондон), Грей (16 Айоби), Гордън, Таунзънд, Ричарлисон