Манчестър Сити и Лестър изиграха страхотен мач навръх Боксинг Дей в английската Висша Лига, спечелен с 6:3 от лидера в шампионата. Хората на Пеп Гуардиола „нокаутираха“ съперника си в първите 25 минути на срещата, забивайки 4 гола в мрежата на Каспер Шмайхел и изглеждаше, че „лисиците“ ще получат „кошмарен подарък“ за Коледа. След почивката обаче гостите възкръснаха и стигнаха до три попадения и застрашиха победата на домакините. Все пак шокираща сензация не стана и Сити спечели двубоя, реализирайки още две попадения за победата с 6:3 в головия екшън на стадион „Етихад“.

Битката изглеждаше привидно приключила още до 25-ата минута, когато „гражданите“ забиха 4 безответни попадения в мрежата на Каспер Шмайхел. Кошницата на „лисиците“ напълниха Кевин де Бройне, Рияд Марез от дузпа, Илкай Гюндоган и Рахийм Стърлинг, реализирал също от дузпа.

След почивката обаче Лестър сякаш възкръсна и върна три гола. В рамките на 11 минути последователно се разписаха Джеймс Мадисън, Адебола Лукман и Келеши Ихеаначо.

До края Сити не допусна изненада и с нови две попадения дело на Аймерик Лапорт и Рахийм Стърлинг, вкарал втори гол в мача, стигнаха до крайната победа с 6:3 в това лудо голово шоу.

След този успех хората на Гуардиола се бетонираха на върха с 47 точки. Лестър остава на 9-ата позиция с актив от 22 точки.

Гражданите са на път да подобрят и брадатия рекорд на Арсенал отпреди 58 години за вкарани голове в рамките на една календарна година. Сити се изравни с „артилеристите“ с по 112 попадения след реализираните 6 днес. До края на 2021 тимът на Гуардиола по програма има още един мач – визита на Брентфорд на 29 декември и ще има огромен шанс да задмине постижението на лондончани.

Хората на Пеп Гуардиола влязоха в мача със стихиен натиск. Те веднага натикаха съперника си в неговата половина, а „лисиците“ почти не успяха да се срещнат с топката. Още в 5-ата минута „гражданите“ откриха резултата. Фернандиньо намери перфектно Кевин де Бройне в пеналта и за белгиеца нямаше проблем да прати топката в мрежата на Каспер Шмайхел – 1:0.

В 12-ата минута Лапорт се свлече в наказателното поле на гостите след сблъсък с Тилеманс. ВАР разгледа обстойно ситуацията, а крайното решение взе съдията Крис Кавана, който отсъди дузпа. Рияд Марез стреля безпощадно от бялата точка – 2:0.

Домакините явно понамалиха оборотите и Лестър се опита да се възползва. Мадисън в 18-ата минута отправи удар от фаул, Едерсон се намеси, а топката срещна напречната греда за късмет на Сити. След това бразилският страж спаси и шут на Перес.

Вместо гостите да се върнат в мача обаче „гражданите“ нанесоха нови два съкрушителни удара в рамките на 4 минути. Първо в 21-ата минута Гюндоган направи преднината на своите класическа след пас на Кансело и неумела намеса на Шмайхел. Трагедията за лисиците стана пълна в 25-ата минута, когато Юри Тилеманс сгреши фатално за втори път, спъвайки Стърлинг в пеналта и последва нова дузпа за домакините. Потърпевшият не сгреши от бялата точка – 4:0.

Комфортната преднина не успокои Сити, които продължиха да търсят още попадения във вратата на нокаутирания си съперник. До почивката пропуски направиха Стърлинг и Гюндоган.

След антракта Лестър възкръсна, възползвайки се от бързи контраатаки и грешки в отбраната на „гражданите“. Хората на Брендън Роджърс шокираха домакините с три попадения в рамките на 11 минути.

Първо в 55-ата минута Мадисън върна гостите в мача. Той матира Едерсон за 4:1 след страхотна контраатака, дошла след подхлъзване на Лапорт и размяна на пасове с Ихеаначо. Адемола Лукман вкара втори гол в 59-ата минута за 4:2 след топка нова контраатака и втора асистенция на бившия играч на Сити Келеши Ихеаначо.

Шокът стана още по-голям в 66-ата минута, когато самият Ихеаначо вкара за 4:3.

Усещайки, че нещата може да се объркат тотално, хората на Гуардиола набързо вкараха пети гол и поведоха с две попадения. Само 180 секунди по-късно Лапорт матира Шмайхел с глава след корнер за 5:3.

До края на мача Сити отново вдигнаха оборотите, а „лисиците“ продължиха да дебнат за контраатаки.

В 87-ата минута Стърлинг вкара отблизо за 6:3 и фиксира крайния резултат.

Манчестър Сити – Лестър 6:3

Голмайстори: 1:0 – Кевин де Бройне (5), 2:0 – Рияд Марез (14-дузпа), 3:0 – Илкай Гюндоган (21), 4:0 - Рахийм Стърлинг (25-дузпа), 4:1 Джеймс Мадисън (55), 4:2 Адемола Лукман (59), 4:3 Келеши Ихеаначо (66), 5:3 Алмерик Лапорт (69), 6:3 Рахийм Стърлинг (87)

Манчестър Сити: Едерсон, Кансело, Диаш, Лапорт, Зинченко, Фернандиньо, Бернардо Силва, Гюндоган, Марез, Де Бройне, Стърлинг

Лестър: Шмайхел, Олбрайтън, Амарти, Вестергор, Томас, Тилеманс, Мадисън, Дюсбъри-Хол, Лукман, Перес, Ихеаначо