Въпреки че головете на чужд терен вече не тежат, както преди, Манчестър Сити на практика си осигури място на 1/4финалите в Шампионската лига. 

Гражданите отнесоха домакините от Спортинг с 5:0 насред Лисабон, като вкараха четири от попадения си още през първото полувреме, за да ликвидират интригата. 

Английският шампион взе контрола още от началото, като бързо стана ясно, че разликата в класите е много сериозна, а и португалците сякаш предварително се бяха предали. 

До 20-ата минута гостите вече бяха вкарали два пъти и оттам нататък не погледнаха назад, за да постигнат категоричен триумф и да покажат, че отново са фаворит за трофея. 

За гостите Пеп Гуардиола направи 5 промени от победата над Норич, като Жоао Кансело, Кевин де Бройне, Родриго, Джон Стоунс и Аймерик Лапорт се появиха вместо Уокър, Аке, Зинченко, Фернандиньо и Гюндоган. 

Още в началото стана ясно, че класата на гостите е много по-голяма и до 20-ата минута те бяха вкарали два гола. 

Още в 7-ата удар на Фодън бе спасен, след което отбитата топка попадна в Де Бройне, който пък от своя страна комбинира с Марез и алжирецът вкара. Първоначално бе отсъдена засада, но след намесата на ВАР се видя, че такава няма и голът остана. 

Малко след това Стоунс стреля неточно с глава, но в 17-ата минута английският тим вкара отново. След корнер играчите на Спортинг не успяха да изчистят добре, Бернардо Силва овладя на границата на наказателното поле и с великолепно полуволе реализира отново, като топката рикошира и в напречната греда. 

Португалците опитаха да реагират и заиграха по-активно, давайки битка на съперника в средата на терена. Ентусиазмът им обаче бързо бе ликвидиран с нов гол на английския шампион. 

В 32-ата минута Марез центрира, а топката стигна до Фил Фодън, който от вратарското поле спокойно вкара за 3:0, за да ознаменува подобаващо 150-ото си участие за Ман Сити. 

Гостите продължиха спокойно да контролират мача и малко преди паузата вкараха отново. Бернардо Силва стреля, топката рикошира и заблуди вратаря на Спортинг, който нямаше какво да направи. 

Второто полувреме започна с нов гол на Бернардо, който обаче бе отменен заради засада. В 58-ата минута обаче и ВАР нямаше как да спаси домакините. Стърлинг се измъкна на границата на наказателното поле и прати топката в далечния ъгъл с отличен удар. Това бе неговият гол №150 за Сити. 

След това гостите понамалиха темпото, но продължиха да имат предимство, макар и да не бяха толкова настоятелни в търсенето на голове и в крайна сметка не вкараха повече, но нямаше и нужда. 

Спортинг – Манчестър Сити    0:5

0:1    Марез 7
0:2    Бернардо Силва 17
0:3    Фодън 32
0:4    Бернардо Силва 44
0:5    Стърлинг 58

Спортинг: Адан, Есгало, Коатес, Инасио, Поро (82 Нето), Рейш, Палиня, Матеус, Гонсалвеш, Сарабиа (76 Табата), Паулиньо (76 Слимани)
Манчестър Сити: Едерсон, Стоунс (61 Зинченко), Диаш, Лапорт (85 Аке), Кансело, Родриго (73 Фернандиньо), Де Бройне, Бернардо (85 Делап), Марез, Фодън (61 Гюндоган), Стърлинг