Манчестър Сити разби с 5:0 Спортинг Лисабон като гост през седмицата в Шампионската лига, а днес от 19:30 часа Пеп Гуардиола и неговите момчета ще насочат вниманието си отново към Висшата лига, където водят с 9 точки на втория Ливърпул. Гражданите приемат Тотнъм (пряко по Диема Спорт 2), а каталунецът ще се опита да стане първият мениджър след сър Алекс Фъргюсън, който успешно защитава титлата си в два отделни случая.

Загубата с 0:1 от шпорите в първия ден на сезона изглежда като далечен спомен за Сити, особено след като небесносините спечелиха 14 от последните си 15 мача в лигата (1 равенство). Изключителна хармония цари в отбора на гражданите според Пеп, така че лондончани много трудно ще успеят да запишат дубъл в лигата срещу действащ шампион за първи път от 1986/87. Освен това Тотнъм не успя да триумфира в 10 от последните си 11 визити на Сити – 1 успех, 2 равенства и 8 загуби.

Антонио Конте се завръща на „Етихад“ – стадион, който му помогна да се представи на английския футбол. На 3 декември 2016-а воденият от италианеца Челси спечели с лекота с 3:1 срещу Ман Сити. Подобно на Конте и Гуардиола тогава беше в първия си сезон във Висшата лига, а само няколко месеца по-късно лондончани биха гражданите и на „Стамфорд Бридж“ – 2:1.

Всъщност мениджърът на Тотнъм е един от двамата действащи наставници в английския елит, който няма отрицателен рекорд срещу Пеп (б.р. – условието е да са се срещали 2 или повече пъти помежду си). В 4-те си сблъсъка с плешивия естет от Сан Педор италианецът е с 2 успеха и 2 поражения. Другият е Юрген Клоп. Предводителят на Ливърпул има 9 победи, 4 равенства и 9 загуби в 22 сблъсъка срещу Пеп (б.р. – Оле Гунар Солскяер също не е с отрицателен рекорд срещу Гуардиола, но той вече не е мениджър във Висшата лига).

Това ще бъде битка между двама от най-добрите треньори в играта, но Конте изглежда не вярва, че отборът му е в състояние да постигне победа. Тотнъм е с 3 поредни поражения за първенство, а в тях тимът инкасира 7 попадения – повече, отколкото в първите 9 мача в лигата под ръководството на италианеца (6).

Тази негативна серия накара Конте да заяви, че вече е невъзможно шпорите да финишират в Топ 4, въпреки че са с 3 мача по-малко от Манчестър Юнайтед. Но италианецът може да погледне към историята, където има доказателства, че той може да излъже Пеп Гуардиола. При това на превърналия се в непревземаема крепост „Етихад“.

Материал на "Тема спорт"