Манчестър Сити спечели драматична победа с 1:0 при гостуването си на Евертън в среща от 27-ия кръг на Висшата лига и увеличи преднината си пред Ливърпул на върха на класирането. В герой за „гражданите“ се превърна Фил Фодън, който донесе успеха, възползвайки се от безобразна грешка на защитник на Евертън десетина минути преди края.   

За домакините остана горчивия привкус, че им е отнета точката, след като малко след гола за Сити Родри игра с ръка в пеналта на „гражданите“, но не последва дузпа. Съдията Пол Тиърни отсъди засада в хода на атаката след преразглеждане на ситуацията от ВАР, но така и не стана ясно как точно се стигна до подобно решение.

Гостите имаха териториално превъзходство, но „карамелите“ удържаха набезите на съперниковите играчи и на свой ред създадоха главоболия на вратаря на актуалния шампион Едерсон. Голкийпърът на "карамелите" Джордан Пикфорд пази като лъв и буквално отчая играчите на Сити, но накрая все пак капитулира след гафа на бранителя Майкъл Кейн.

„Гражданите“ остават на върха в класирането с актив от 66 точки. Преднината им пред тима на Юрген Клоп вече е 6 точки, но червените са с мач по-малко. Евертън е на 17-ата позиция с 22 пункта, като „карамелите“ са с три мача по-малко.

Двама отбора влязоха здраво в мача. Хората на Франк Лампард демонстрираха изключително агресивна игра. Футболистите на Сити владееха повече топката, но двубоят протичаше равностойно.

В 27-ата минута „карамелите“ предявиха претенции за дузпа, след като Алан падна в пеналта, но реферът Пол Тиърни не ги уважи. След половин час игра вратарят на домакините Джордан Пикфорд показа класа след страхотен удар на Кевин де Бройне от дъгата на наказателното поле.

Секунди по-късно Джонджо Кени не успя да прати топката в мрежата на Едерсон, стреляйки покрай лявата греда.

В 34-ата минута Алекс Иуоби се пребори за спорна топка в пеналта на гостите и пусна перфектен пак към Ричарлисон. Бразилецът отправи тупалка от десетина метра, но Едерсон спаси.

След почивката Евертън продължи да играе агресивно и да не се огъва. Напротив, домакините атакуваха изключително опасно.

В 55-ата минута Пикфорд направи блестящо двойно спасяване. Първо той отрази удар на Фодън, а след това и на Кансело. Десетина минути по-късно английският национален вратар изби в корнер и шут на Стоунс от границата на наказателното поле.

Натискът на Сити постепенно се усилваше. Домакините дебнеха за светкавични контраатаки. В 68-ата минута Пикфорд отново не допусна гол, спасявайки нови два последователни удара дело на Де Бройне и Бернардо Силва.

Усилията на Сити се увенчаха с успех в 81-ата минута. Майкъл Кейн сгреши фатално при лесна топка, а Фил Фодън се възползва от безобразния гаф и отблизо матира Пикфорд за 0:1.

Само две минути по-късно настана истинска драма след игра с ръка на Родри в пеналта на Сити. В крайна сметка обаче реферът Тиърни и ВАР не дадоха дузпа за Евертън, като най-вероятно приеха, че е имало засада преди тази ситуация, което изглеждаше доста странно.

До края не паднаха повече попадения и хората на Пеп Гуардиола си тръгнаха с трите точки от „Гудисън Парк“, увеличавайки отново аванса си пред кандидата за трона им Ливърпул.

Евертън – Манчестър Сити 0:1

Голмайстори: 0:1 Фил Фодън (81)

Евертън: Пикфорд, Коулман, Холгейт, Кийн, Кени, Алан, Дукуре, Гордън, Ван де Беек, Иуоби, Ричарлисон

Манчестър Сити: Едерсон, Стоунс, Диаш, Лапорт, Кансело, Родри, Гюндоган, Силва, Де Бройне, Стърлинг, Фодън