Манчестър Сити си върна първото място във Висшата лига на Англия след наглед лесна победа с 2:0 като гост на Бърнли. Тимът на Хосеп Гуардиола нито за момент не даде надежда на домакините за нещо повече и подпечата успеха си още през първото полувреме.

Кевин Де Бройне даде аванс на тима си в 5-та минута, а в 25-та Илкай Гюндоган удвои. И за двата гола асистенциите достави Рахийм Стърлинг.

С този успех Ман Сити си върна първото място в класирането с актив от 73 точки, с една повече от Ливърпул. Челси е трети с 59 и мач по-малко. Бърнли остана на предпоследното място в класирането с едва 21 точки, но има и два мача по-малко.

Манчестър Сити започна много силно срещата и на практика подпечата трите си точки още през първото полувреме. Още в 5-та минута “гражданите” организираха прекрасно нападение по дясното крило, откъдето Стърлинг намери на стрелкова позиция Кевин Де Бройне, а белгиецът с мощен удар под гредата не остави шансове на Ник Поуп - 1:0 за Манчестър Сити.

Хората на Пеп Гуардиола продължиха с високите обороти и в 11-та минута Родри можеше да удвои резултата. Испанецът бе оставен сам около границата на наказателното поле след разбъркване пред вратата на домакините, но прати топката встрани от целта.

Ник Поуп показа своята класа в няколко от опасните атаки на гостите, но в 25-та минута отново нямаше шанс. Отново Стърлинг достави асистенцията от дясното крило, а този път Илкай Гюндоган насочи топката към вратата, рикошира в крака на Лонг и излъга Поуп за 2:0 за Сити.

В началото на второто Фил Фоудън можеше да вкара и трети гол за тима си, след като получи добро подаване от Кансело, но Поуп спаси. Стражът на домакините отрази малко след това и опасен удар на Гюндоган.

Най-доброто положение за Бърнли се откри пред резервата Макс Корне, чийто удар в 58-та минута бе избит от голлинията от Нейтън Аке. Дори да беше вкара, голът нямаше да бъде зачетен, тъй като Корне бе в положение на засада.

Домакините така и не успяха да застрашат по-опасно вратата на Едерсон, докато “гражданите” контролираха мача. Влезлият като резерва Габриел Жезус можеше да реши абсолютно всичко с трети гол, но в 69-та минута стреля покрай вратата. В 80-та минута бразилецът нацели страничната греда с удар от близко разстояние, а след това не успя да намери целта и при добавката.

Бърнли - Манчестър Сити 0:2
0:1 Кевин Де Бройне 5’
0:2 Илкай Гюндоган 25’

Бърнли: Поуп, Робъртс, Лонг, Тарковски, Тейлър, Ленън, Уестууд, Корк (71 - Родригес), Браунхил, Макнийл (46 - Корне), Вегхорст

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Лапорт, Аке, Кансело, Де Бройне, Родри, Гюндоган, Стърлинг, Грийлиш, Фоудън (64 - Жезус)