С 3 гола през второто полувреме Манчестър Сити срази Брайтън с 3:0 в отложен мач, за да се върне на върха във Висшата лига. 

Гражданите не бяха убедителни през първата част, но все пак с по-голямата си класа и малко късмет през втората, постигнаха очакван и категоричен триумф. 

Хората на Пеп Гуардиола имат 77 точки, докато Ливърпул остава със 76 и битката между тях ще продължи и в следващите седмици. 

Голямата новина в състава на домакините бе завръщането на Кевин де Бройне, който пропусна поражението от Ливърпул за ФА Къп. Общо разликите с този мач бяха 6, като Едерсон, Гюндоган, Лапорт, Родри и Марез също стартираха. Джон Стоунс щеше да действа като десен бек. За Чайките голямата липса бе на Леандро Тросар, вкарал два гола в последните 2 мача на отбора, който сега отсъстваше поради травма. Ив Бисума бе наказан, така че вместо тях започнаха Дани Уелбек и Соли Марч. Нийл Мопе бе на пейката. 

Домакините взеха инициативата още от началото, но не бяха достатъчно остри в действията си, а и съперникът им бе много добре организиран. Марез не успя да засече добре едно подаване на Фодън при добро положение за домакините. Чайките настояваха да изнасят топката с подавания от защитниците и при една ситуация вратарят им Санчес сбърка, като подаде на Марез, но миг преди да стреля Кайседо го спря. 

Последна удар на Де Бройне покрай вратата преди Бернардо Силва да стреля към далечния ъгъл, но Санчес отрази в 29-ата минута. Това бе първият точен изстрел на домакините в мача. В последните 15 минути на полувремето натискът на Сити се засили. 

Удар на Гюндоган бе блокиран от Дънк, който секунди преди това бе сбъркал също при едно подаване. Въпреки че играеше много с топката, Марез не бе достатъчно ефективен и в крайна сметка паузата дойде при 0:0 за разочарование на домакините. 

След паузата Сити продължи да натиска и в 53-ата минута пробивът бе факт, макар и с късмет. При контра на Брайтън топката бе отнета, Де Бройне напредна, като подаде към Марез, който получи след рикошет, за да се измъкне и да стреля, а след нов рикошет топката се оказа в мрежата и алжирецът ликуваше. 

В 65-ата минута стана ясно, че изненада няма да има, като отново шансът бе на страната на домакините. След корнер Марез подаде към Фодън, който стреля, а Мвепу отклони и Санчес пак нямаше как да реагира. Този развой успокои Гражданите, които продължиха да контролират мача. 

В 82-ата минута те вкараха отново, за да направят победата си класическа. Санчес пак не изчисти добре, Зинченко отклони към Де Бройне, а той веднага за Бернардо Силва, който с прецизен изстрел от границата на наказателното поле оформи крайния резултат. 

Манчестър Сити – Брайтън    3:0

1:0    Марез 53
2:0    Фодън 65
3:0    Бернардо Силва 82

Манчестър Сити: Едерсон, Стоунс (75 Зинченко), Аке (46 Диаш), Лапорт, Кансело, Родри, Силва, Гюндоган, Де Бройне (86 Жезус), Фодън, Марез
Брайтън: Санчес, Лампти (60 Уебстър), Дънк, Фелтман, Кукурея, Марч, Грос, Мвепу, Мак Алистър, Кайседо (73 Сармиенто), Уелбек