С 3 гола за Ерлинг Холанд за по-малко от 20 минути, Манчестър Сити обърна Кристъл Палас с 4:2 и то след като губеше с 0:2 на почивката в мач от 4-ия кръг на Висшата лига. 

Орлите ядосаха шампионите, които се развихриха през второто полувреме, а норвежецът демонстрира невероятните си качества и умения при положение, че през първата част почти не се забелязваше. 

Така Гражданите вече имат 10 точки, докато Палас остана с 4, но програмата на тима до момента през кампанията бе доста трудна, с мачове все срещу водещи отбори. 

За домакините имаше 2 промени от равенството срещу Нюкасъл. Рубен Диаш замени контузения Нейтън Аке, а Риад Марез се появи вместо Илкай Гюндоган, който остана на пейката. Бернардо Силва, за когото Пеп Гуардиола обяви, че със сигурност остава, също започна. За Орлите голята липса бе на Уилфред Заха заради лека травма от победата над Вила. Лондончани бяха с трима централни защитници. 

Още в началото домакините създадоха напрежение пред Висенте Гуаита преди в 4-ата минута шокиращо да изведат лондончани напред в резултата. Езе центрира от свободен удар, Гражданите останаха статични, като топката леко се отклони от Де Бройне, след това се удари в Уокър, а и в Стоунс, за да спре в мрежата. Последните двама бяха с гръб към вратата и изобщо не разбраха, какво се случи, но така или иначе Палас поведе. 

В следващите минути шампионите логично натиснаха, но без да стигнат до чисти положения. Все пак Холанд стреля над вратата при една добра ситуация. Лондончани действаха организирано и в 21-ата минута показаха, защо миналия сезон не загубиха нито един от мачовете си срещу могъщия си съперник, като не допуснаха гол в тях. 

След корнер на Езе Андерсен остана напълно непокрит, извиси се и забоде топката с глава в мрежата. Истински шок за домакините! Последваха нови опити на Сити да се върнат в мача, но гостите продължаваха да действат солидно. 

Гуаита се справи с удар на Кансело отдалеч, а Фодън не съумя да стреля добре с глава при добри ситуации за домакините. В крайна сметка паузата дойде при изоставане за Манчестър Сити от 0:2, което бе меко казано изненадващо. 

Все пак малко след началото на втората част интригата се върна. Бернардо Силва получи добра топка и стреля, получи се лек рикошет и топката спря в мрежата. Шансовете за Сити се върнаха, а това бе много лоша новина за Палас. 

Домакините подушиха кръв, а Ерлинг Холанд само това и чакаше. В 62-ата минута Фодън достави отлична топка и норвежецът я прати с глава в мрежата. Това бе само началото на бурята пред вратата на Орлите. 

В 70-ата минута след бърз корнер Силва центрира, Стоунс не успя да стреля, но топката се оказа в Холанд на далечната греда и той вкара. В 81-ата минута нападателят оформи и хеттрика си с отлично пазене на топката след подаването на Гюндоган. Така норвежецът регистрира 13-ия си мач с 3 гола в кариерата и то преди да е навършил 22 години. 

Манчестър Сити – Кристъл Палас    4:2

0:1    Стоунс 4 автогол
0:2    Андерсен 21
1:2    Силва 53
2:2    Холанд 62
3:2    Холанд 70
4:2    Холанд 81

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Диаш, Стоунс, Кансело (61 Гюндоган), Родри, Де Бройне (88 Палмър), Марез (61 Алварес), Силва, Фодън, Холанд (84 Гомес)
Кристъл Палас: Гуаита, Клайн (74 Олисе), Уорд, Андерсен, Гуеи, Мичъл (56 Ричардс), Шлуп, Дукуре, Езе, Аю (74 Матета), Едуар (67 Хюз)