Нападателят на Манчестър Сити Ерлинг Халанд продължава да разбива рекорди и да изумява всички с представянето си, макар че е изиграл едва 11 мача за "гражданите". Вчера 22-годишният голмайстор на Сити реализира хеттрик при победата с 6:3 в градското дерби с Манчестър Юнайтед, като по този начин той се превърна в първия футболист в историята на Висшата лига, записал хеттрик в три поредни домакински мача.

Норвежкият национал също така разби рекорда за най-бързо достигане до три хеттрика в Лигата - той успя да го стори в едва мача, докато на Майкъл Оуен трябваха цели 45. Халанд има умопомрачителните 17 гола в 11 мача за Сити и журналистите в Англия правят любопитна проекция - ако нападателят продължи да вкарва със същата честота, той ще завърши сезона 95 гола, или дори 102, ако винаги играе пълни 90 минути.

Друга интересна статистика показва, че Ерлинг не само реализира чистите си положения, но често бележи и от трудни ситуации. Във Висшата лига той има 14 попадения, макар че така нареченият коефициент xG (очаквани голове) е едва 7,63. В същото време от началото на кампания има 226 играчи във Висшата лига, които са играли по-често с топката от Халанд. Той обаче е трети по докосвания на топката в противниковото наказателно поле, както и първи по точни удари (20).