Eрлинг Холанд е най-добрият играч в света в момента и той превърна Ман Сити от страхотен отбор в такъв, който e способен да взриви всички останали този сезон. Ако не вярвате, просто попитайте съседите от Юнайтед, които бяха размазани с 3:6 на „Етихад” в неделя след поредния хеттрик на норвежеца. Фил Фодън също вкара 3 гола за историческия успех, но звездата на шоуто отново бе Холанд. Лятното попълнение от Борусия Д за 51 милиона паунда продължава да тероризира защитите във Висшата лига, сякаш е тийнейджър, играещ срещу 9-годишни хлапета.

22-годишният Ерлинг вече има 14 гола в дебютната си кампания във ВЛ, което е повече от 14 други отбора в първенството! Общо попаденията му във всички турнири са 17 в 11 срещи, а това включва хеттрикове в три поредни домакинства срещу Кристъл Палас, Нотингам Форест и сега Юнайтед. За да подчертаем колко голямо е влиянието на Холанд досега с фланелката на Сити, трябва да отбележим, че е вкарал толкова хеттрикове в английското първенство, колкото Кристиано Роналдо за цялата си кариера на Острова. Норвежецът имаше нужда само от 8 кръга, за да се изравни с нападателя на червените дяволи.

Майкъл Оуен пък дълго време бе най-бързият играч, отбелязал три хеттрика във ВЛ, но той имаше нужда от 6 пъти повече мачове от Холанд (48), за да достигне този актив – още едно доказателство, че новото бижу на Сити заличава рекорди, които се очакваше да останат непокътнати с десетилетия.

Имаше нещо символично във факта, че Роналдо прекара всичките 90 минути на пейката на Юнайтед, докато Холанд разкъсваше на парчета неговия отбор. Португалецът заедно с Меси бе на върха на футбола повече от десетилетие, но 37-годишният футболист видя с очите си как щафетата твърдо е преминала към Холанд. „Това, което Ерлинг прави, го вършеше в Норвегия, Австрия и Германия, това е реалността. Имаме качество около него и това му помага да вкарва голове. Имал съм невероятни централни нападатели в моята кариера, но това, което харесвам в Холанд, е, че дори в края на мача все още е замесен и иска да бъде част от ситуацията. Но талантът му е да вкара топката във вратата – той е фантастичен, фантастичен нападател. Има невероятен инстинкт да знае кога идва топката”, похвали го мениджърът на Сити Пеп Гуардиола.

Килиан Мбапе е може би единственият футболист, който може да твърди, че трябва да бъде поставен по-високо от Холанд като №1 в света, но дори нападателят на Франция бледнее на фона на изключителния норвежец със своите 11 гола в 10 мача за ПСЖ през кампанията.

По всичко личи, че Ерлинг и Килиан са орисани да доминират на световната сцена в следващите години, както го правеха Меси и Роналдо. Нито един от двамата все още не е спечелил Шампионската лига, но би било сигурен залог да се предположи, че поне единият ще го направи съвсем скоро.

Най-жалко за футбола е, че Холанд няма да присъства на Мондиал 2022 тази година, тъй като Норвегия не успя да се класира. Голямото състезание е без най-добрия играч… Със сигурност нещо ще липсва в Катар! Но отсъствието на Ерлинг от световното първенство най-вероятно ще направи него и Сити още по-добри този сезон. Докато съперниците му ще харчат психологическа и физическа енергия на мондиала, той ще си почива и ще бъде по-свеж от останалите във втората половина на кампанията.

Перспективата е зловеща за съперниците на гражданите, защото Пеп Гуардиола имаше най-добрия отбор на Острова още преди идването на Холанд. Дербито с Юнайтед бе първото голямо предизвикателство за шампионите този сезон, тъй като до момента те не се бяха изправяли срещу съперник от Голямата шестица. Сблъсъкът с червените дяволи трябваше да даде по-точна представа за способностите на норвежеца и в крайна сметка картината, която получихме след 6:3, е достатъчно ясна: Ерлинг е практически неудържим. Съчетава скорост, сила и фантастично движение. Той също така притежава истински голмайсторски инстинкт, който му позволява да попада на позиции, които повечето нападатели не виждат. Вторият му гол срещу Юнайтед, когато се плъзна към далечната греда, за да реализира центриране на Де Бройне, беше класически пример за норвежеца, който забелязва празнина, която другите не биха могли.

Способността му да създава положения е толкова голяма, че Холанд можеше да отбележи и пет гола в първото си градско дерби (освен двете асистенции). А горчивата реалност за червените дяволи е, че почти подписаха с Ерлинг преди 3 години. Неговият сънародник Оле Гунар Солскяер (тогава начело на червените дяволи) бе сигурен в сделката, но шефовете на Юнайтед отказаха да платят клаузата за откупуване в неговия договор със Залцбург. Вместо да отиде на „Олд Трафорд“ Ерлинг се озова в Дортмунд, а останалото вече е история.

Ако Холанд запази формата, в която се намира, Сити най-вероятно ще спечели всичко този сезон.

Марк Огдън, ESPN, превод на в-к "Тема спорт"