Ерлинг Холанд впечатлява освен с головете, които бележи, а и с физическата форма и скорост, с която разполага. Тайната на впечатляващото темпо на Холанд бе разкрита от неговата баба, която е бивша спортистка.

Докато бе част от Борусия Дортмунд футболистът разви скорост от 36,3 км/ч. Норвежецът показва подобни резултати и след преминаването си в Манчестър Сити.

Оказва се, че нападателят дължи невероятната си скорост на гена на семейството си по майчина линия. Бабата на играча Инге Асе Хойланд Браут бе една от най-добрите атлетки в дългия скок и спринт, а в същите дисциплини се е състезавала и майката на Холанд Гри Марита Браут.

„Със своята скорост и скок Ерлинг е представител на третото поколение на нашето спортно семейство. Рекордът ми на 60 метра в класа на 11-годишните все още не е подобрен и до днес. Тогава имах резултат от 8,4 секунди“, разказва бабата на Холанд, цитирана от „Дспорт“.

През 1990 година майката играча печели норвежкото първенство по петобой за юноши.

„Едни и същи мускули работят в спринта и скока на дължина и тренировките и в двете дисциплини помагат много на футболния терен. Ерлинг държи неофициалния рекорд за петгодишно дете в скока на дължина от изправено положение без бягане. Това е на база възрастовите рекорди в 58 страни. През януари 2006 г. той постигна 1,63 м“, казва бащата на футболиста Алф Инге Холанд.

"Изглежда, че имам добри спортни гени от майка ми и баба ми. По-специално краката ми винаги са били дълги и силни", сподели самият Холанд.