Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола бе избран за най-добър треньор на Каталуния в 10-ото издание на Галата на звездите на Каталунската футболна федерация. Той не изключи възможността един ден да може да се върне в Барселона.

„Пеп си тръгна, а Барса продължи да печели. Не трябва да мислиш така. Ако смятах, че съм важен, щях да се върна, но това не е така. Това са етапи, ако един ден трябва да се срещна отново с клуба, ние ще се срещнем отново естествено", обяви той, цитиран от вестник "Мундо Депортиво".

Запитан за скорошното му подновяване на договора с Манчестър Сити, той започна да се шегува. „Поднових, защото там е много слънчево“, издаде той. Тогава той призна, че е мислил да си тръгне от клуба, но е променил идеята си. „Чувствам се много добре там, много удобно, дават ми всичко и имам много добри приятели наблизо“, каза той.

„За да продължиш, трябва да имаш много добри играчи и когато имаш приемственост в даден клуб, това е защото тези по-горе ти дават голяма подкрепа. Градът не е Барселона, не съм у дома. Това е очевидно, но на всеки три дни има мач и аз ги подготвям. Това ме кара да се чувствам добре в Манчестър и в Сити." Във всеки случай той призна, че „нищо не може да се сравни с Барса. Ако съм тук, това е, защото Барса ми даде всичко и никога няма да съм достатъчно благодарен. В Сити се чувствам като у дома си". 

Цитираният от "Труд" Гуардиола даде много положителна оценка на сезона на Барса. Той похвали "борда на директорите, защото те положиха невероятни усилия да направят невероятен отбор. Боли ме, че не са в Шампионската лига, но предпочитам да не се срещам с Барса, наистина", иронизира той.

От Световното първенство той постави над всичко играта на испанския отбор. „Не защото е Луис Енрике, а защото той е страхотен приятел: никой досега не е играл като Испания на Световното първенство. Футболът не винаги ти дава това, което заслужаваш. Моментът на истината ще дойде на четвъртфинала, на полуфиналите...“. Той призна изненадата си от туич активността на Луис Енрике. „Не следя нито едно от тези неща, просто знам, че той си прекарва страхотно и че ще ти отнеме работата. Много се радвам за него, но преди всичко защото отборът играе много много добре“.

Гуардиола си спомни началото си на резервната скамейка, когато се изкачи с Барса Б от Трета до Втора дивизия. „От всички красиви неща в моята кариера, които бяха много, това е специално", – припомни си той. И накрая, Гуардиола посвети наградата "на Оскар Гарсия и дъщеря му", която наскоро почина.