Манчестър Сити прегази 3:1 Лийдс в последен мач от коледния кръг във Висшата лига. Тимът на Пеп Гуардиола продължава да преследва лидера Арсенал и вече изостава на 5 точки.

Гражданите имаха шанс да вкарат поне 6-7 гола, но пропуски на Джак Грийлиш и спасявания на стража на Лийдс Мелие лишиха шампионите от по-изразителната победа.

Родри откри в добавеното време на първата част. Холанд удвои с дежурния си гол малко след почивката. Норвежецът направи резултата класически след малко повече от час игра. Струик върна един гол за домакините, които се активизираха едва в последните минути на срещата.


Сити взе инициативата от първата секунда на двубоя. Играчите на Пеп Гуардиола редуваха ту продължителни атаки с типичните за тях много подадения, ту бързи с няколко паса, с които да се опитат да застрашат вратата на Лийдс.


Не бяха изминала и минута и Сити пропусна да открие резултата.

Холанд получи извеждащ пас, надбяга защитата на Лийдс и стреля, но вратарят на йоркшърци Мелие излезе добре и блокира шута на мегазвездата на Сити.


Бомбен шут на Де Бройне профуча в аут в 7-ата минута след бърза атака на гражданите.


Гюндоган от близка дистанция не успя да прониже мрежата на Лийдс. Германецът получи хубаво центриране в наказателното поле на домакините, но не можа да се засече топката и да я прати във вратата.

Играчите на Лийдс рядко успяваха да играят с топката, камо ли да преминат в половината на Сити.

Натискът на Сити се залиси след средата на първата част.

В 31-ата мин Мелие отново отчая Холанд. Нападателят на Сити отново бе изведен зад гърба на бранитените на Лийдс и остана очи в очи със стража, но вратарят на йоркшърци показа невероятни умения и спря головата машина на гражданите.

Две минути по-късно Грийлиш направи сериозен пропуск. Английският национал бе оставен сам на празна врата, но не успя да засече топката по най-добрия начин.


Първият изстрел към вратата на Сити дойде чак в 34-ата мин. Шутът на Гнонто обаче мина висока над вратата на Едерсон.


Мелие спря и капитана на Сити - Гюндоган, десет минути преди почивката. Марез намери добре колегата си в халфовата линия, но стражът на домакините излезе предвидливо и успя да спре германския национал.

Грийлиш получи на границата на наказателното поле след заучено положение от непряк свободен удар. Английският национал обаче отново разочарова с финалното си докосване и шутът му прелетя много над гредата на Мелие.

В края на първата част и Марез се записа сред играчите, пропуснали да вкарат гол. Алжирецът получи от Грийлиш в малкото наказателно поле и стреля от трудна позиция. Ударът му обаче не намери целта.

Грийлиш направи третия си пропуск само в рамките на 45 мин. Офанзивният полузащитник получи на точката за дузпа, но за пореден път ударът му профуча високо над горната греда.

Все пак Сити откри в последната минута на първата част. Точен бе Родри. Де Бройне тръгна от собствената си половина, пусна към испанеца, който продължи към Марез. Алжирецът стреля, Мелие спаси, но топката се озова на крака на Родри, който на празна врата най-сетне вкара.

Това бе дебютно попадение за 26-годишния испанец през този сезон.

Холанд направи резултата 2:0 в 51-ата мин.
 
Грийлиш се възползва от груба грешка на играчите на Лийдс в центъра на терена. Националът на Англия нахлу мощно и стигна наказателното поле. Вместо да завърши сам, той не се излакоми и пусна пас към чакащия на празна врата норвежки стрелец, който продължава да бележи във Висшата лига и след паузата за мондиала. Това бе гол номер 19 за Ерлинг в едва 14 мача в първенството на Англия.

Холанд заби своя втори гол в срещата и негов 20-и във Висшата лига.

Това се случи в 64-ата мин.

Атаката тръгна от Кевен де Бройне. Белгиецът намери машината за попадения, който пък продължи към Грийлиш в наказателното поле. Полузащитникът пусна пас към оставения чисто сам нападател, който не остави никакви шансове на солидния през първата част Мелие.

Като от нищото, Лийдс върна един гол. Паскал Струик бе изпуснат след центриране от корнер от Холанд и Аканджи и с удара си с глава не остави шансове на Едерсон.

Мелие спря в 77-ата мин Холанд за хетрика му. Младият вратар на йоркшърци отново прочете ситуация и успя да парира шут на голмайстора.

Лийдс пропусна да върне още един гол и да върна интригата в двубоя.

Резервата Джо Гелхард получи в наказателното поле на чиста позиция, само че ударът мина малко встрани от вратата на шампионите.

В края на мача Едерсон показа класа и отрази коварен удар на играч на Лийдс.

 

Лийдс - Манчестър Сити 1:3

Голмайстори: 0:1 Родри (45); 0:2 Холанд (51); 0:3 Холанд (64); 1:3 Струик (73);


Стартови състави:

Лийдс: Мелие, Кристенсен, Кох, Купър, Струик, Грийнууд, Форшоу, Рока, Гнонто, Родриго, Ааронсон

Манчестър Сити: Едерсон, Люис, Стоунс, Аканджи, Аке, Де Бройне, Родри, Гюндоган,  Марез,  Грийлиш, Холанд