Манчестър Сити стигна само до равенство 1:1 при домакинството си на Евертън в мач от 18-ия кръг на Висшата лига. Резултатът остави "гражданите" на четири точки зад лидера Арсенал, който по-късно днес гостува на Брайтън.

Двубоят на стадион "Етихад" започна с натиск на домакините и в 24-тата минута Ерлинг Холанд реализира от близка дистанция след подаване на Рияд Марез. До почивката футболистите на Пеп Гуардиола продължиха да притискат съперника си, но и гредата ги спря малко преди паузата след удар с глава на Джон Стоунс.

През второто полувреме играта продължи в същото русло, но Евертън издебна своя момент, за да изравни. В 64-тата минута Демарай Грай остана непокрит при една контраатака и с фалцов удар от ъгъла на наказателното поле не остави никакви шансове на Едерсон за 1:1.

След гола Манчестър Сити хвърли всички сили в атака в търсене на победен гол, но играта на домакините бе твърде хаотична срещу солидната в този мач отбрана на "карамелите".

Грешна стъпка допусна и намиращият се на трето място в подреждането Нюкасъл. "Свраките" направиха 0:0 с гостуващия Лийдс, въпреки че имаха много сериозно игрово превъзходство през цялото време. Равенството остави Нюкасъл на трето място с 34 точки, на шест зад Арсенал, който обаче има два мача по-малко. 

В другите два двубоя от кръга Кристъл Палас спечели с 2:0 гостуването си на Борнемут след голове на Джордан Аю и Еберечи Ези преди почивката, докато Фулъм победи с 2:1 последния в класирането Саутхямптън и се изкачи на седмо място във временното класиране с 25 точки.

Капитанът на Саутхямптън Джеймс Уорд-Прауз си вкара автогол в 32-рата минута след удар от воле на Андреас Перейра, но се реваншира с гол в "правилната" врата в 56-тата минута, когато бе точен от фаул. Победното попадение за Фулъм вкара Жоао Палиня в 88-мата минута, а в добавеното време звездата на домакините Александър Митрович пропусна дузпа, с която можеше да направи победата на лондончани още по-убедителна.