Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола разкри, че португалецът Жоао Кансело е получил разрешение за трансфера си в Байерн Мюнхен в търсене на повече игрово време.

Двукратният шампион със Сити премина с договор под наем в германския първенец в последния ден на зимния трансферен прозорец. Байерн има опция да купа Кансело за постоянно през лятото.

Футболистът загуби титулярното си място в състава на Манчестър Сити след Мондиал 2022, но отхвърли слуховете за неразбирателство с Гуардиола, който каза, че е щастлив с играчите, с които разполага, въпреки раздялата с португалеца.

„Не знам какво ще се случи през следващия сезон. Жоао бе невероятна фигура при последните две титли, които спечелихме. След Световното първенство решихме да направим някои промени“, коментира Пеп Гуардиола, цитиран от агенция „Ройтерс“.

„Хареса ми това, което видях и давам повече време на други футболисти. Той е такъв характер, че иска да играе. Тренира по възможно най-добрия начин, но в настоящата ситуация не играе много, а в последните години беше състезателят с най-много минути. Има нужда да играе повече, за да бъде щастлив, така че решихме да го пуснем да отиде в Мюнхен. Ако Байерн иска Жоао, това е защото той е изключителен футболист. Не бих казал лоша дума“, заяви още Гуардиола.

Специалистът каза, че е разговарял с директора по футболните въпроси Чиги Бегиристайн за възможен заместник на Кансело в последния момент, но са взели решение да изчакат няколко месеца и да инвестират в ново попълнение през лятото.

Манчестър Сити заема второ място във временното класиране във Висшата лига с 45 точки, на пет зад лидера Арсенал, който има и мач по-малко. В неделя „гражданите“ ще гостуват на Тотнъм.

Гуардиола обаче записа загуби при четирите си гостувания на лондончани във всички турнири. „Те бяха по-добри от нас. Ние играхме сносни мачове, но пропуснахме дузпи“, коментира испанският треньор.

„Сега с Антонио Конте начело, класата, която имат в нападение, организацията – те са труден противник. Това е така в последните няколко години. Борят се за класиране в Шампионската лига и са в топ 4 вече доста години“, добави Пеп Гуардиола по повод Тотнъм, който държи петата позиция в първенството с 36 точки към момента.

Очаква се Фил Фоудън да се завърне в състава на Манчестър Сити след контузия на крака, а Джон Стоунс ще бъде извън терените около месец.

„Фил тренира добре в последните два дни“, потвърди Гуардиола за 22-годишния футболист, който пострада при загубата с 1:2 от Манчестър Юнайтед на 14 януари.