Висшата лига е започнала разследване срещу Манчестър Сити, след като клубът е обвинен в редица нарушения на финансовите правила, съобщава Sky Sports.

Със случая се е заела независима комисия. Смята се, че ще бъдат прегледани финансите на "гражданите" чак до сезон 2009/10.

Твърди се, че Сити е нарушил правилата на лигата, които изискват предоставянето на "точна финансова информация, която дава вярна и честна представа за финансовото състояние на клуба".

Висшата лига е стартирала своето разследване през март 2019 г. и се разглежда всеки сезон от септември 2009/10 до сезон 2017/18.

„В съответствие с правило W.82.1 на Висшата лига, Висшата лига потвърждава, че днес (6 февруари 2023 г.) е сезирала редица предполагаеми нарушения на правилата на Висшата лига от футболен клуб Манчестър Сити", пише в изявлението на Висшата лига. 

Според The Times пък общият брой на нарушения от английския шампион е над 100. И те са най-вече около сделките със спонсорите на тима, а не трансфери.

През 2020 г. Сити получи двугодишна забрана от европейски клубни състезания, отменена от Спортния арбитражен съд (CAS), след като УЕФА постанови, че Сити е извършил "сериозни нарушения" на правилата за финансов феърплей (FFP) между 2012-а и 2016 г.

Ако Манчестър Сити бъде признат за виновен, то може да се стигне до сериозна санкция, като вариантите са от отнемане на точки до отстраняване на отбора от Висшата лига, добавя Daily Mail.