Манчестър Сити победи с лекота Саутхемптън с 4:1 като гост. Два гола реализира хищникът Ерлинг Холанд (45, 68) и вече има 44 попадения за „гражданите“ от началото на сезона. Джак Грийлиш (58) и Хулиан Алварес (74-дузпа) също записаха името си сред голмайсторите, докато Кевин Де Бройне се отчете с асистенция номер 100 във Висшата лига. За домакините Секу Мара намали резултата в 72-та минута.

С този успех Манчестър Сити отново се доближи на 5 точки от лидера Арсенал. Тимът на Хосеп Гуардиола е с 67. Саутхемптън е на последното 20-то място във Висшата лига с едва 23 точки от 30 мача.

Манчестър Сити контролираше играта и можеше да поведе още в 6-та минута, когато Гюндоган намери на стрелкова позиция Грийлиш, чийто удар беше отразен от Базуну. В 32-та минута гостите поискаха и дузпа за игра с ръка на Уорд-Праус в наказателното поле, но реферът беше категоричен, че нарушение на правилата няма. В 41-та минута Холанд пропусна от изгодна позиция след подаване на Де Бройне от крилото.  

В края на полувремето активният Сулемана стреля покрай гредата след добра атака на домакините. В края на първата част Ман Сити все пак поведе. Де Бройне центрира от лявото крило, Холанд се измъкна от защитниците на домакините и с лекота реализира с глава за 1:0. Това беше асистенция номер 100 на Де Бройне във Висшата лига.

След почивката Саутхемптън имаше възможност да се върне рано в мача, след като в 49-та минута центриране на Уорд-Праус намери Бела-Кочап, който обаче стреля над вратата. Малко след това Гюндоган отправи хубав удар от границата на наказателното поле, но топката мина на сантиметри от вратата.

В 58-та минута Сити увеличи аванса си. Де Бройне изведе Грийлиш сам срещу Базуну. Вратарят на домакините първоначално отрази топката, но Грийлиш направи добавка и реализира за 2:0. Десет минути по-късно Холанд направи 3:0. Норвежецът се възползва от центриране на Грийлиш и с акробатичен удар не остави шансове на Базуну.

Малко след това мениджърът на „гражданите“ Хосеп Гуардиола замени Холанд с Хулиан Алварес. В 73-та минута Секу Мара върна един гол за Саутхемптън, след като беше изведен добре в наказателното поле на Сити и се разписа с добре насочен удар.

В ответната атака Манчестър Сити получи право да изпълни дузпа, след като Уолкър-Питърс извърши нарушение в наказателното си поле. Хулиан Алварес се нае с отговорността да реализира и го направи с удар в средата на вратата – 4:1.

Саутхемптън - Манчестър Сити 1:4

0:1 Ерлинг Холанд 45‘

0:2 Джак Грийлиш 58‘

0:3 Ерлинг Холанд 68

1:3 Секу Мара 72‘

1:4 Хулиан Алварес 74-д‘

Саутхемптън: Базуну, Уокър-Потърс, Бела-Кочап, Беднарек, Мейтланд-Найлс, Уорд-Праус, Лавия (80 – Диало), Алкарас (69 – Дженепо), Елионуси (61 – Армстронг), Уолкот (80 – Перо), Сулемана (69 – Мара)

Манчестър Сити: Едерсон, Стоунс (57 – Уокър), Аканжи, Диаш, Аке (81 – Гомес), Родри (81 – Филипс), Гюндоган, Де Бройне, Грийлиш, Марез (56 – Силва), Холанд (69 – Алварес)