Манчестър Сити е на крачка от класиране за 1/2-финалите на Шампионска лига за трети пореден сезон, след като на своя стадион "Етихад" размаза с 3:0 Байерн Мюнхен.

Очакванията за равностойна битка между смятаните за най-силни отбори на планетата не се състоя. Основната причина за това бяха фрапантните грешки в защитата на баварския колос, които бяха многобройни и "Гражданите" можеха да спечелят доста по-убедително.

Родри вкара единствения гол през първото полувреме, в което германският хегемон не отправи точен удар. В един момент след почивката Байерн опита да надигне глава, създаде опасни положения, но тогава дойдоха грешките в защита, най-вече на Дайо Упамекано. Именно заради него падна второто попадение във вратата на Ян Зомер, а до края Ерлинг Халанд отбеляза дежурния си гол.

Така Сити ще пътува до Мюнхен следващата седмица в ролята на огромния фаворит за класиране на 1/2-финалите. Там съперник ще е победителят от двойката между Реал Мадрид и Челси, които се изправят един срещу друг в първи мач утре в Испания. 


Това беше седми мач между двата отбора в турнира, като до момента си бяха разменили по три победи. Пеп Гуардиола и Томас Тухел пък се срещнаха за четвърти път в турнирен дуел, като германецът е спечелил два от три. В мачовете отборите на испанеца нямат и отбелязан гол, като триумфът му е през 2016 г., когато Байерн победи Борусия Дортмунд с дузпи на финала за Купата на Германия.

На "Етихад" обаче домакините газят германските съперници и спечелиха последните си 10 мача срещу тях с голова разлика 39:10. От своя страна Байерн се чувства добре в Англия и падна само в две от последните си 10 визити в страната, плюс 6 победи и 2 равенства.

В стартовите състави на двама от най-добрите треньори на планетата нямаше изненади. Аут за "Гражданите" беше Фил Фодън, а Гуардиола направи само една промяна в сравнение с победата над Саутхямптън през уикенда – Бернардо Силва смени Риад Марез.

Извън сметките на Тухел бяха Мануел Нойер, Люка Ернандес и Ерик Максим Чупо-Мотинг. Жоао Кансело, Томас Мюлер и Садио Мане, които бяха титуляри срещу Фрайбург, останаха на пейката. В ролята на фалшива деветка действа Серж Гнабри, подпомаган в предни позиции от Лерой Сане, Кингсли Коман и Джамал Мусиала.

Двата отбора започнаха големия сблъсък без да предприемат излишни рискове, като очаквано Сити владееше инициативата повече. В началото на два пъти Илакй Гюндоган засече неточно с глава, а Ерлинг Халанд се опита да притесни Ян Зомер точно пред голлинията. Швейцарският вратар обаче се справи със сетни сили.

Пресата на англичаните определено затрудняваше германския хегемон и в средата на полувремето Сити отне топката, след като Байерн изпълни тъч в близост до наказателното си поле. Джак Грийлиш изведе Халанд през сърцето на отбраната, но ударът по земя на норвежкото голово чудовище беше слаб и Зомер улови.

Баварците отговориха чрез Джамал Мусиала, който беше оставен непокрит в наказателното поле и стреля мощно, но Рубен Диаш с феноменална намеса спаси Едерсон, който гледаше безпомощно. В 27-ата минута Сити поведе от нищото. При разиграване пред наказателното поле, Родри финтира Мусиала и със смайващ далечен удар в горния ляв ъгъл матира Зомер за 1:0!

Голът стъписа Байерн и в 34-ата минута домакините пропуснаха великолепен шанс да удвоят преднината си. Гюндоган шутира от непосредствена близост пред вратата, но Зомер се хвърли и успя да парира. В самия край на полувремето Лерой Сане стреля от далеч, но в аут.

Байерн отправи първия си точен изстрел секунди след подновяването на играта, но изпълнението на Сане не затрудни Едерсон. Малко по-късно Мусиала с пас като по учебник изведе Сане на чиста позиция и този път вратарят на домакините трябваше да прави доста по-трудно спасяване и успя.

После Дайо Упамекано и Зомер допуснаха последователни фрапантни грешки точно пред вратата, но като по чудо Сити не се възползва и в крайна сметка шутът на Халанд беше блокиран. В 54-ата минута Сане отправи нов снаряд и пак беше спрян от Едерсон.

Мачът определено беше много по-интересен през втората част и Грийлиш с пета намери Нейтън Аке, който отправи удар, но Зомер изби. От последвалия корнер Диаш беше близо до гола, но швейцарският вратар отново отрази.

В 70-ата минута поредната грешка на Байерн в защита беше наказана. Упамекано позволи на Грийлиш да му отнеме топката и последва пас към Халанд. Той нахлу отляво по диагонала и можеше да стреля, но избра да центрира към Бернардо Силва. И това се оказа правилното решение, след като португалецът с глава се разписа за 2:0!

В 76-ата минута Сити можеше тотално да съсипе баварците. Хулиан Алварес получи прецизно подаване в наказателното поле и стреля към долния десен ъгъл, но Зомер изби с една ръка. Но малко по-късно дойде моментът и на Халанд да се разпише. Поредна грешка в защитата на германците, позволи на Джон Стоунс да намери нападателя, който засече и покачи на 3:0! До края не падна нов гол, въпреки че домакините създадоха още добри положения, които пропиляха с лека ръка.

Манчстър Сити – Байерн Мюнхен 3:0

Голмайстори: 1:0 Родри (27), 2:0 Силва (70), 3:0 Халанд (76)

Сити: Едерсон; Стоунс, Аканжи, Диаш, Аке; Родри, Гюндоган; Силва, Де Бройне (68-Алварес), Грийлиш; Халанд
Мениджър: Пеп Гуардиола

Байерн: Зомер; Павар, Упамекано, Де Лихт, А. Дейвис (80-Кансело); Кимих, Горетцка; Сане, Мусиала (69-Мане), Коман; Гнабри (80-Мюлер)
Треньор: Томас Тухел

Манчестър, ст.: "Етихад"
Съдия: Хесус Хил Мансано (Испания)
Жълти картони: Бернардо Силва (Сити); Дейвис, Павар (Байерн)

Снимка: БГНЕС