Манчестър Сити победи с 2:0 Лийдс в мач от 35-ия кръг на Висшата лига и дръпна с 4 точки пред Арсенал на върха на класирането. Илкай Гюндоган вкара двата гола за „гражданите“, а в края Родриго вкара почетния гол за гостите. Германският национал можеше да реализира и хеттрик, но пропусна дузпа. Това бе успех №300 за мениджъра Хосеп Гуардиола в 405 срещи начело на тима във всички турнири.

Шампионите натиснаха съперника си още от началото на двубоя. Сбед четвърт час игра Де Бройне подаде в наказателното поле на Алварес, който от отлична позиция стреля над вратата. После  пък Рико Люис намери Холанд, който шутира в близкия ъгъл, но Роблес спаси.

В 19-ата минута логичното се случи и Сити откри резултата. Марез получи отдясно, финтира Фирпо, влезе в пеналта и подаде за Гюндоган, който с прецизен удар с десния крак от движение намери долния ляв ъгъл на Роблес – 1:0.

Малко по-късно домакините бяха много близо до второ попадение.  Гюндоган намери Де Бройне в наказателното поле, а белгиецът отклони за връхлитащия Холанд. Норвежецът шутиа моментално, но топката премина на сантиметри от страничния стълб.

В 27-ата минута домакините все пак стигнаха до удвояване на резултата с гол близнак на първия. Холанд комбинира с Марез отдясно, който намери Гюндоган на границата на пеналта. Капитанът на Сити отново стреля ниско, но този път в долния десен ъгъл на вратата.

Веднага след това гостите можеха да върнат един гол. Маккени засече с глава центриране от корнер, топката тупна коварно, но Едерсон реагира и спаси. В края на полувремето Фодън стреля от воле, а топката премина над вратата.  

В 53-ата минута Алварес центрира на главата на Холанд, който обаче стреля право във вратаря. В 62-ата минута Рико Люис намери на границата на пеналта Холанд, който се завъртя и шутира, а топката срещна левия страничен стълб. Марез пък изпълни коварен пряк свободен ъгъл от малък ъгъл, но Роблес закова топката точно на голлинията.

В 83-ата минута Фодън бе спънат в наказателното поле и реферът отсъди дузпа. Зад топката застана Гюндоган, който потърси първия хеттрик в кариерата си, но стреля в левия страничен стълб. Веднага след изпълнението Гуардиола се разбесня и показа на Холанд, че той е трябвало да бие дузпата.

Две минути по-късно след серия от рикошети топката стигна до Родриго, който с премерен удар от границата на пеналта намали резултата. Лийдс обаче така и не стигна до нова възможност, с която да потърси изравняване на резултата при дебюта на новия им мениджър Сам Алърдайс. "Белите" останаха на 17-о място, точно над чертата с изпадащите отбори, като имат равни точки с 16-ия Лестър и 18-ия Нотингам, които обаче са с мач по-малко.