Пеп Гуардиола спечели двете си шампионски лиги като треньор с Лионел Меси като голмайстор. През сезон 2008/09 с финала в Рим срещу Манчестър Юнайтед като кулминация аржентинецът реализира 9 попадения в турнира, а освен това добави 31 в Ла Лига. Две години по-късно Барселона триумфира на „Уембли“, а Лео отбеляза 12 гола в най-комерсиалното клубно състезание и още 33 в испанското първенство.

В Манчестър Сити Гуардиола стигна до финал в Шампионска лига с Феран Торес и Рияд Марез като голмайстори – с по 4 попадения. Сезонът беше 2020/21 и небесносините загубиха от Челси с 0:1 в Порто. През 2021/22 Пеп падна на 1/2-финалите от Реал Мадрид, а реализатор №1 на тима в турнира бе Марез – 7 гола. С Холанд в предни позиции Сити е вкарал 26 попадения в Европа през кампанията, а норвежецът е отговорен за 12 от тях!

Гуардиола намери в Холанд головете, които Меси му даде, за да спечели Шампионска лига. Норвежкият нападател е звяр, който наскоро счупи рекорда за най-много попадения в рамките на един сезон във Висшата лига. Скандинавският андроид е крайъгълният камък на проекта на Пеп да спечели първия си трофей от турнира далеч от територията на Меси и Барселона. Викингският завоевател е буен, плодовит и голмайсторска мечта за всеки треньор. Някой ден вероятно ще разберем реално колко са платили Сити за него, като включим и комисионните.

Диетата на Холанд, в която има изобилие от месо, риба, черен дроб и сърца, изненадва само онези, които никога не са виждали норвежеца отблизо. Ерлинг знае, че тялото му се нуждае от качествени хранителни вещества. Негов модел е Кристиано Роналдо, когото изучава и от когото е копирал толкова важни житейски навици като хранене и почивка. Гуардиола разбра, че се нуждае от най-добрия голмайстор, за да спечели отново Шампионска лига. И го получи през миналото лято.

Хосе Луис УРТАДО, Marca