Манчестър Сити завоюва пета титла през последните 6 години и трета поредна. Пеп Гуардиола заяви, че това е сбъдната мечта за него и отбора, но за всички други съперници във Висшата лига е сбъднат кошмар. Защото изводът е ясен – никой не може да се доближи до звездния отбор на гражданите в течение на цяла кампания. И все пак през този сезон Арсенал даде всичко от себе си и накара небесносините да се трудят до краен предел. Това беше един сезон на обрати и имаше редица решаващи моменти, които определиха надпреварата за титлата. Ето и 10 от тях.

1. Първият гол на Ерлинг Халанд

Изглежда като преди цял един живот, но точно преди да започне новият сезон във Висшата лига, Ливърпул удари Манчестър Сити с 3:1 в Къмюнити шилд. Тогава на „Уембли“ Дарвин Нунес блестеше, а Ерлинг Халанд се мъчеше пред вратата на червените. Последваха много критики, но около седмица по-късно норвежецът реализира 2 гола в дебюта си в английското първенство, а Ман Сити победи Уест Хем с 2:0. Това даде тон на сезона и въпреки че Борнемут успя да укроти киборга на гражданите в следващия двубой, Халанд отбеляза в 7 поредни срещи, включително два поредни хеттрика.

2. Разгромът над градския съперник

Дербито на Манчестър винаги трябва да носи наслада и първото за тази кампания не беше изключение, тъй като Сити разби своя градски съперник с 6:3 в началото на октомври. Халанд се отчете с хеттрик, като продължи невероятната си серия от голове, а Фил Фодън също отбеляза три пъти. Победата беше още по-впечатляваща, тъй като само преди няколко седмици Юнайтед беше подчинил Арсенал с 3:1.

3. Де Бройне срещу Лестър

До края на октомври Халанд беше титуляр във всеки мач за Сити и отбеляза невероятните 22 гола, но липсваше за сблъсъка срещу Лестър. Възпитаниците на Пеп Гуардиола се нуждаеха от победа, за да поведат временно в класирането. И точно тогава надеждният Кевин де Бройне произведе поредното си магическо изпълнение. Белгиецът вкара през второто полувреме от свободен удар и осигури ключови три точки за Сити.

4. Дузпата на Халанд в последната минута

Тъй като Арсенал се радваше на летящ старт на сезона, Ман Сити знаеше, че не може да си позволява твърде много грешки. Въпреки това изглеждаше, че гражданите са стъпили на бананова кора, тъй като новакът Фулъм беше на път да сложи край на серията от 9 поредни победи на небесносините на „Етихад“. Но в 95-ата минута Сити получи дузпа, а Халанд запази хладнокръвие и реализира. Това беше жизненоважна победа за гражданите, които играха с 10 човека от 26-ата минута, след като Жоао Кансело беше изгонен.

5. Рияд Марез срещу Челси

С навлизането в новата година на битката за титлата беше ясно, че Арсенал не се шегува и успешната защита на короната за Ман Сити няма да бъде детска игра. На 5 януари гражданите отидоха на „Стамфорд Бридж“, където при загуба щяха да изостанат на 8 точки от топчиите. Отборът на Пеп Гуардиола беше далеч от най-доброто си ниво, но каталунецът използва резервите си превъзходно. Той пусна в игра Грийлиш и Марез, а това имаше незабавен ефект – първият асистира на алжиреца за единствения гол в срещата. В този мач Сити показа онзи вид битка, която е запазена марка на шампионите.

6. Първа победа над Арсенал и първо място

Арсенал имаше пред себе си огромен тест за своите шампионски амбиции на 15 февруари, когато прие Ман Сити в първия сблъсък за сезона. При успех топчиите щяха да нанесат психологически удар на съперника, но победа изпращаше гражданите на върха за първи път от ноември. Голове на Де Бройне, Грийлиш и Халанд донесоха огромен триумф за гостите на „Емирейтс“ с 3:1. Това беше вечер, за която мнозина биха казали, че доведе до промяна на инерцията в надпреварата за титлата.

7. Контузията на Уилям Салиба

Попитайте Арсенал за причината, поради която предизвикателството им за титлата се провали, и мнозина ще посочат контузията на Уилям Салиба. Младият французин беше лидерът в защитата на топчиите през първата половина на сезона, който обаче приключи на 16 март срещу Спортинг Лисабон в Европа. В същия двубой артилеристите загубиха и Томиясу. Арсенал не запази суха мрежа в следващите си 7 мача от Висшата лига и трябваше да чака до 7 май и успеха с 2:0 над Нюкасъл. Тогава обаче съдбата им вече не беше в техните ръце.

8. Пропиленият аванс от два гола срещу Ливърпул

Към края на сезона младият отбор на Арсенал щеше да се изправи пред изпитание на психическата си устойчивост, тъй като пътуваше до „Анфилд“ в търсене на първа победа в Ливърпул от 2012-а насам. В 28-ата минута топчиите водеха с 2:0 и бяха на път да вземат 8 точки преднина при оставащи само 8 мача, но победата им се изплъзна и мърсисайдци изравниха. Това беше първата индикация, че напрежението се отразява на момчетата на Микел Артета. След този мач Сити имаше пълен контрол върху собствената си съдба, тъй като изоставаше на 6 точки, беше с 1 двубой по-малко и предстоеше пряк дуел с Арсенал на „Етихад“.

9. Пропусната дузпа от Сака

Невероятно, но Арсенал профука 2 гола аванс още в следващия си мач. Габриел Жезус и Йодегор вкараха за 2:0 до 10-ата минута срещу Уест Хем, но попадения на Бенрама и Боуен означаваха, че артилеристите отново трябваше да се задоволят с точка. Ключовият момент обаче дойде при резултат 2:1 в полза на топчиите, когато Букайо Сака пропусна дузпа, а 3 минути по-късно чуковете изравниха.

10. Нова наказателна акция срещу Арсенал

Въпреки претърпените щети през април Арсенал имаше още един шанс да обърне нещата в своя полза, но трябваше да спечели на „Етихад“. В този момент топчиите все още бяха начело, а Сити беше на 5 точки и с 2 мача по-малко. Успех на артилеристите и всичко щеше да бъде в техните ръце, но надеждите им бяха разбити още в 7-ата минута, когато Де Бройне вкара. Последваха още 3 гола и наказателната акция за крайното 4:1 бе завършена. Това беше и последният пирон в ковчега на надеждите за титла на лондончани, а тежката загуба с 0:3 у дома от Брайтън напълно уби мечтата им за първа корона от 2004-а насам.

Материал на Би Би Си

Превод на "Тема спорт"